Uygurca Altun Yaruk’a ait belgeler (201-250) - Soydan, Yıldız (My University, 2004)
Bu çalışma, Uygurca Altun Yaruk'a ait 50 belgenin transliterasyonu, transkripsiyonu, dizini ve tıpkıbasımını içermektedir. Altun Yaruk, Mahayana Budizminin esaslarını ve Buda'nın menkıbelerini içeren bir sutra kitabıdır. ŞIÑKO ŞELİ TUTUÑ tarafından Çinceden Uygurcaya çevrilen bu önemli eserin pek çok nüshası vardır. En büyük nüshası Petersburg Asya Müzesinde korunmaktadır. Çalışmamızda incelediğimiz 50 belge Berlin-Brandenburg Bilimler Akademisi Turfan Koleksiyonunda korunmaktadır. Giriş, Metin, Dizin ve Tıpkıbasım çalışmamızın bölümlerini oluşturmaktadır. Giriş bölümünde eser, çevirici, nüshalar, eser üzerinde çalışma yapanlar ve tezin kurgulanışı tanıtıldı. Metin bölümünde Altun Yaruk'a ait 50 belgenin transliterasyon, transkripsiyon ve RADLOFF-MALOV yayınıyla karşılaştırması verildikten sonra bütün kelimelerin dizini yapıldı. Çalışmanın sonuna da belgelerin tıpkıbasımı kondu. Eski Türkçe, Uygurca, Altun Yaruk, Suvarnaprabhasa, Şıñko Şeli Tutuñ, Budizm,Turfan.

This work comprises transliteration, transcription, index and original copy of 50 documents which belongs to Altun Yaruk. Altun Yaruk is a Sutra book which belongs to Mahayana Budism. This text, translated from Chinese to Uygur language by Şıñko Şeli Tutuñ, includes the essence and philosophy of Budism, as well as legends and sermons of Buda. The text has three copies. The biggest copy of them is protected in Asian Museum at Petersburg. 50 documents, studied in this work, are protected in Turfan Collection in Berlin-Brandenburg Science Academy. Introduction, text, index and original copies are chapters of this work. Transliteration and transcription of 50 documents belonging to Altun Yaruk and differences between paralell documents in RADLOFF-MALOV copy and our documents are given in the text. Subsequently, words used in the text are given in the index. At the end of the work, original copies of documents are attached. Turkish Language, Old Turkish, Uygur language, Altun Yaruk, Suvarnaprabhasa, Şıñko Şeli Tutuñ, Budism, Turfan
Keywords: Uygur Edebiyatı