Radiographic evaluation of apical root resorption of maxillary first molars due to the intrusion effect of jasper jumper - Kalbası, Payam (My University, 2006)
Jasper Jumper aygıtının intruzyon etkisi ile oluşan üst 1.büyük azı kök ucu rezorbsiyonunun radyografik olarak incelenmesi Bu çalışmanın amacı Sınıf II tedavisi için Jusper Jumper kullanılmış hastalarda üst 1.büyük azı dişlerin apikal kök uçlarında rezorbsiyon olup olmadığını radyografik olarak incelemek ve yüksek risk grubundaki hastaların Jusper Jumper aygıtının intruzyon etkisiyle kök rezorbsiyonu miktarının artma olasılığını belirlemektir. Çalışmamızda 15.8 yaş ortalamasıyla 11 hasta (4 erkek, 7 kız) incelenmiştir. Çalışmada ölçülen kök sayısı toplam 44, diş sayısı 22 dir. Tedavi öncesi ve sonrası toplam 88 ölçüm yapılmıştır. Autocad 2004 isimli software panoramik filmlerde dişlerin mesiobuccal ve distobuccal kökleri ölçmek için kullanılmıştır. Kök uçlarını belirlemedeki zorluktan dolayı palatal kökler çalışmaya dahil edilmemiştir. Kök resorbsiyonu miktarı her bir kök için tedavi sonrası diş boyundan tedavi öncesi diş boyunun çıkartılması yöntemiyle tespit edilmiştir. Jusper Jumper, alt çeneye devamlı hafif kuvvetler uygulayarak çenenin önde konumlanmasını sağlayarak çalışan sabit bimaksiller fonksiyonel bir aygıttır. İskeletsel veya dentoalveoler olarak Sınıf II malokluzyonları tedavi etmede kullanılan bir aygıttır. Bu çalışmanın sonucunda Jusper Jumper’ın kullanımı ile kök ucunda gerçekleşen rezorbsiyon miktarının 1,3 mm olduğu bulunmuştur.(diş uzunluğunun %5,7 sinden azı) Sonuç olarak Jusper Jumper kullanım sonrasında üst 1.büyük azıda oluşmuş olan kök rezorbsiyonu klinik olarak önemsiz bulunmuştur.

The aim of this study is to evaluate radiographically the apical root resorption of maxillary first molars of the patients who were treated for Class II malocclusion with Jasper Jumper and to evaluate whether the intrusion effect of Jasper Jumper on the first molars can be one of the risk factors in root resorption. The study comprised of eleven patients (four males and seven females) with an average age of 15.8 years. A total of 22 teeth were measured, comprising 44 roots with 88 measurements (Before and after the treatment). Mesio-buccal and disto-buccal roots of maxillary first molars were measured on the orthopantomographs with a software program (AutoCAD 2004). The palatal root was excluded from the measurements due to difficulty in locating the root apices. Root resorption was calculated for each root by subtracting post treatment tooth length from pretreatment tooth length. Jasper Jumper is a fixed bimaxillary functional appliance which treats the class II malocclusions. The result of the study showed that the use of Jasper Jumper in the treatment of class II malocclusion causes root resorption less than 1.3 mm (less than 5.7 % of the tooth length). As a conclusion the root resorption of maxillary first molars using Jasper Jumper for the treatment of class II is clinically not significant.
Keywords: Ağız ve Diş Sağlığı_Tedavi; Ortodonti