Sigara içen ve içmeyen kronik periodontitisli bireylerin başlangıç periodontal tedavisine verdiği yanıtın klinik ve biyokimyasal olarak incelenmesi - (Seyed Resuli) Karabulut, Ayda (My University, 2009)
SİGARA İÇEN VE İÇMEYEN KRONİK PERİODONTİTİSLİ BİREYLERİN BAŞLANGIÇ PERİODONTAL TEDAVİSİNE VERDİĞİ YANITIN KLİNİK VE BİYOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ AYDA KARABULUT (SEYED RESULİ)

Bu çalışmada, sigara içen ve içmeyen kronik periodontitisli (KP) bireylerde klinik parametreler, tükürük kotinin ve dişeti serbest oksijen radikalleri (SOR) seviyeleri incelenerek başlangıç periodontal tedaviye verilen yanıt klinik ve biyokimyasal olarak değerlendirildi ve sigara içen ve içmeyen periodontal sağlıklı kontrol gruplarıyla karşılaştırıldı. Her yarım çenesinde sondalanabilir cep derinliği (SCD)≥5 mm ve gingival indeks (Gİ)≥2 olan en az 2 adet tek köklü dişi bulunan, KP’li 24 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu gruplara diş ve kök yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi uygulandı. Kotinin analizi için tedavi öncesi tükürük örnekleri toplandı. Başlangıçta ve 6. haftada plak indeks (Pİ), Gİ, sondalamada kanama (SK), SCD, rölatif ataşman seviyesi (RAS) ve dişeti kenarı konum değişikliği (DKKD) ölçüldü ve SOR analizi için dişeti örnekleri alındı. Kontrol grubunda restoratif nedenlerle kuron boyu uzatma (KBU) operasyonu gereken 20 hasta yer aldı, KBU öncesi kotinin ve SOR analiz örnekleri alındı. Kotinin analizi Enzyme Linked Immunosorbent Assay ile, SOR analizi luminol-lusigenin aracılı kemiluminesans ile yapıldı. KP gruplarında tedavi sonrası tüm klinik parametrelerde anlamlı grup içi değişimler gözlendi (p=0.000). Gruplar arası karşılaştırmada SCD 5-7 mm olan bölgelerin Pİ, Gİ, SCD, SK, RAS ve DKKD değerleri arasında sigara içmeyenler lehine anlamlı farklar saptandı (p=0.033, p=0.002, p=0.000, p=0.001, p=0.006, p=0.035). Kotinin seviyesi ile günlük içilen sigara miktarı arasında ilişki (p=0.001) ve GI değerleri (p=0.017) arasında korelasyon saptandı. Kotinin seviyeleri sigara içenlerde anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.000). Kontrol gruplarında ölçülebilen bir miktar SOR seviyesi saptandı, aralarında anlamlı fark saptanmadı (p=0.821, p=0.290). Sigara içen ve içmeyen KP’li gruplarda tedavi sonrasında luminol ve lusigenin SOR seviyelerinde sırasıyla anlamlı azalmalar (p=0.001, p=0.001, p=0.004, p=0.027) saptandı, gruplar arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0.954, p=0.603). Bu çalışmanın sonuçları; enflamasyon varlığında hem sigara içenlerde hem de içmeyenlerde SOR miktarlarının arttığını, periodontal tedavi ile azalarak sağlıklı dişetindeki seviyelerine yaklaştığını göstermektedir. Anahtar sözcükler: kotinin, kök yüzeyi düzleştirilmesi, kronik periodontitis, reaktif oksijen türleri, sigara içimi INVESTIGATION OF CLINICAL AND BIOCHEMICAL RESPONSE OF SMOKER AND NONSMOKER CHRONIC PERIODONTITIS PATIENTS TO INITIAL PERIODONTAL TREATMENT AYDA KARABULUT (SEYED RESULİ) SUMMARY In this study clinical parameters, saliva cotinine and gingival free oxygen radicals (FR) levels of smoker and nonsmoker chronic periodontitis (CP) patients were investigated to evalute response to initial periodontal treatment and compared with smoker and nonsmoker periodontally healthy control groups. A total of 24 CP patients with probing depth (PD) ≥5 mm and gingival index (GI) ≥2 in at least two single-rooted teeth within each quadrants were selected. CP patients received scaling and root planing and before treatment saliva samples were collected for cotinine analysis. At baseline and 6th week PI, GI, bleeding on probing (BOP), PD, relative attachment level (RAL) and gingival recession (GR) measurements were performed and gingival samples were obtained for FR analysis. 20 smokers and nonsmokers who need crown-lengthening procedure (CLP) for prosthodontic reasons were selected as the healthy control groups and samples were collected for cotinine and FR analysises. Cotinine analysis was performed by Enzyme Linked Immunosorbent Assay, FR by luminol-lucigenin enhanced chemiluminescence. In CP groups statistically significant improvements (p=0.000) in clinical parameters were observed after treatment. Significant differences were also observed between the groups in PD≥5 mm for PI, GI, PD, BOP, RAL and GR values (p=0.033, p=0.002, p=0.000, p=0.001, p=0.006, p=0.035). Significant relationship were observed between number of cigarettes smoked per day and cotinine levels (p=0.001) and correlation with GI levels (p=0.017). Cotinine levels in smokers were significantly higher than nonsmokers (p=0.000). There weren’t significant differences between luminol-lucigenin FR levels between control groups (p=0.821, p=0.290). After treatment significant reductions were determined in FR levels in CP groups (p=0.001, p=0.001, p=0.004, p=0.027) but no significant differences between the groups were observed (p=0.954, p=0.603). In conclusion present study revealed that; FR levels increase in the presence of inflammation, can be reduced by periodontal treatment and come closer to levels of healthy gingiva. Key words: chronic periodontitis, cotinine, reactive oxygen species, root planing, smoking
Keywords: Bağımlılık_Sigara; Periodontoloji_Tedavi