Mobbingin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde demografik değişkenlerin rolü - Çağlar, Feyza (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, mobbing ve işgören sessizliği arasındaki ilişkiyi incelemek ve demografik değişkenlerin mobbing ve işgören sessizliği üzerindeki etkisini belirlemektir. Öncelikli olarak yapılan literatür çalışmasında mobbing ve işgören sessizliği kavramları ayrı ayrı ele alınmış, daha sonra aralarındaki ilişkiyle ilgili çalışmalar incelenmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda hazırlanan anket formu 2017-2018 yıllarında İstanbul’un çeşitli semtlerinde bulunan 228 beyaz yakalı çalışana uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiş, literatürdeki çalışmaların ulaştığı sonuçlar ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonucunda, beyaz yakalı çalışanların mobbing algılarıyla korunmacı ve kabullenici yaklaşım ile ilişkili örgütsel sessizlik algıları arasında negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Mobbing ile korumacı yaklaşım arasında ise istatiksel olarak anlamsız bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, beyaz yakalı çalışanların cinsiyetlerinin, eğitim düzeylerinin, medeni ve hiyerarşik durumlarının mobbing ile işgören sessizliği algıları arasında düzenleyici bir role sahip olmadığı gözlenmiştir.

The aim of this study is to investigate the relationship between mobbing and organizational silence and to determine the effect of demographic variables on mobbing and organizational silence. In the first literature study, the concepts of mobbing and organizational silence were discussed separately and then the studies related to their relationship were examined. The questionnaire prepared for the purpose of the study was applied to 228 white collar workers in various districts of Istanbul between 2017-2018. The data obtained from the questionnaires were analyzed in a computer environment and evaluated in comparison with the results of the studies in the literature.As a result of the study,it was determined that there was a negative and meaningful relationship between the perceptions of organizational silence associated with the protection and acceptance approach of white collar workers and mobbing perceptions. There was a statistically unreasonable relationship between mobbing and the protectionist approach. Furthermore,it has been observed that the gender, educational level, marital and hierarchical status of white collar workers have no regulatory role between mobbing and organizational perceptions of silence.
Keywords: Bullying in the workplace; Communication in organizations; Employee participation; İletişim, Örgütlerde; İşçi katılımı; Management; Mobbing; Organizational Silence; Örgütsel Sessizlik Mobbing; Turkey; Türkiye; Yıldırma, İş yerinde; Yönetim