Satın alma davranışında hedonik ve faydacı tüketimin ölçülmesi ile ilgili bir uygulama - Kop, Ayşegül Eda (My University, 2008)
TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞINDA HEDONİK VE FAYDACI BOYUTUN ÖLÇÜLMESİ İLE İLGİLİ BİR UYGULAMA İnsanların tüketim alışkanlıkları, hayatlarındaki birçok etkenden etkilenmektedir. Kişisel, ekonomik, psikolojik ve sosyolojik etkenlerden etkilenen satın alma davranışı her kişi ve alınan her ürün için farklı anlamlar ifade etmektedir. Tüketici tercihleri ürünlerin hedonik ve faydacı özelliklerine göre de değişmektedir. Hedonik ürünler daha çok tüketiciye haz ve eğlence sağlarlarken; faydacı ürünler temelde yararlı ve fonksiyonel ürünlerdir. Tüketicilerin giyim alışverişindeki tercihleri daha çok hedonik nitelikler taşıdığı varsayılarak, bunun yanında giyim alışverişindeki faydacı niteliklerin incelenmesi amacıyla çalışmanın araştırma bölümü hazırlanmıştır. Tüketici davranışları, buna bağlı olan satın alma davranışı ve memnuniyet ile gelen satın alma davranışının devam etmesi günümüzde perakendeci mağazalar için üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biridir. Mağazanın satış yapabilmesi, yaptığı satıştan tüketicinin memnun olması ve mağazaya bağlı bir tüketici haline gelerek sadakatin sağladığı avantajlardan yararlanması mağaza için rakiplerine fark yaratacak özelliklerden biridir. Mağaza, tüketici tercih ve şikayetlerini takip ederek, değişime açık bir şekilde, tüketicinin istediği yönde ürün ve hizmet sunmayı ihmal etmeden yönetilmelidir. Değişime kapalı, tüketicinin isteklerini göz ardı eden, ürünleri hakkında bilgisiz mağazaların başarıya ulaşamayacağı açıktır. Bunun içinde tüketici tercihlerini etkileyen etkenler ve satın alma niyetinin satın alma davranışına dönüşmesi konusunda bilgi sahibi olmaları önemlidir. Tüketicilerin tüketim tercihlerini anlayabilmek için, tüketim davranışı ve ürünlerin hedonik ve faydacı boyutlarının incelenmesi oldukça önemlidir. Hazırlanan bu tez çalışmasının temel amacı, tüketicilerin hedonik ve faydacı satın alma davranışlarını ve giyim ile ilgili satın alma kararlarında hangi davranışın daha etkili olduğunu açıklamaya çalışmaktır. Literatürde yer alan çalışmalardan faydalanılarak; tüketicilerin satın alma davranışı ve tüketimde ortaya çıkan hedonik ve faydacı özellikler incelenmiştir. Uygulama aşamasında ise, tüketicilerin giyim alışverişi alışkanlıkları ve giyim alışverişlerini etkileyen etkenler araştırılmıştır ve uygulanan anketin sonuçlarına yer verilmiştir.

A PRACTISE ON HEDONIC AND UTILITARIAN DIMENSION IN CONSUMER’S BUYING BEHAVIOR Consumer’s consumption customs are affected by so many things. Personal, economic, psychological, sociological factors affects buying behavior. Every people and every good has different meaning. Consumer choices can change for goods hedonic and utilitarian characteristics. Hedonic goods provide pleasure and fun to consumers. Utilitarian goods are instrumental and functional goods in basic. The apparel choices of consumers are mostly hedonic but also in this research I want to investigate utilitarian characteristics of apparel consumption. The research part of the study is prepared about apparel consumption. Consumer behavior, buying behavior and re-buying behavior after satisfaction are important for a retail shop. Sellings of a shop, satisfing consumer, and make loyal consumer to the shop are characteristics that make them different from other shops. Shop must be managed as listening consumer choice and complains, opening to changes, serve good and service as how and what the consumer wants. Shops which are closed to changes, do not see consumer’s wishes, do not know about its goods; can not be succesful. For these, the sales person must know the affects of consumer choices, and transformation of buying intention to buying behavior. To understand the consumer’s consumption choices, investigate consumption behavior and hedonic and utilitarian dimension of goods are important. The aim of this study is to understand consumer’s hedonic and utilitarian buying behavior and what affects the buying decision about apparel. By using researchs in literature, I investigate consumer’s buying behavior and hedonic and utilitarian characteristics of consumption. In the third part of the thesis; I research consumer’s apparel customs and the factors that affect apparel consumption. Finally; I analyze the results of questionnaire.
Keywords: Satın Alma; Tüketici Davranışı; Üretim Yönetimi