Örgüt ikliminin tükenmişliğe etkisinde kişiliğin rolü - Leblebicioğlu, Nilüfer (My University, 2014)
ÖRGÜT İKLİMİNİN TÜKENMİŞLİĞE ETKİSİNDE KİŞİLİĞİN ROLÜ Özet Örgütlerin hedeflerini gerçekleştirerek başarı çizgisini elinde tutması giderek daha zor ve karmaşık bir duruma gelmiştir. İş çevresi ve örgüte ilişkin karakteristik özelliklerin bireyin davranışları için belirleyici olduğu paradigması ile hareket edildiğinde, örgütlerde bireylerin moral ve motivasyonunu yüksek tutarak, uygun bir ortamın sağlanması da giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu bağlamda, örgüte ilişkin özellikler ile bireyin motivasyonu arasında bir ara değişken niteliği taşıyan örgüt iklimi kavramı giderek önem kazanmaya başlamıştır. Bunun yanında, günümüzde örgütler için önemli bir sorun olan “Tükenmişlik Sendromu” örgütlerin hedeflerini gerçekleştirmede önemli bir olgu olarak değerlendirilmektedir. Literatürde tükenmişlik sendromunun oluşum süreci incelendiğinde, örgüt iklimi ile yakından ilişkili olduğu konusunda bilgilere rastlansa da örgüt ikliminin tükenmişliğe etkisinde, kişilik faktörünün önemini inceleyen çalışmalar oldukça sınırlı sayıdadır. Dolayısıyla çalışmanın amacı, örgüt ikliminin tükenmişliğe etkisini incelerken, kişiliğin bu etkideki önem ve rolünü vurgulamaktır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul ilinde faaliyette bulunan dört özel bankadan toplam 203 adet banka personeli araştırmaya dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda A tipi kişilik yapısına sahip bireyler ile B tipi kişilik yapısına sahip bireyler kıyaslandığında tükenmişlik düzeylerinin farklı olduğu, buna ek olarak da örgüt ikliminin tükenmişlik üzerindeki etkisi bakımından değerlendirildiğinde A tipi kişilik özelliği gösteren bireylerin tükenmişlik düzeylerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. kenmişlik, A Tipi ve B Tipi Kişilik, Bankacılık Sektörü THE ROLE OF PERSONALITY ON THE EFFECT OF ORGANIZATIONAL CLIMATE TO BURNOUT

Nowadays for the organizations is it very difficult and complex to achieve the goals and to have success. Business environment and organization related characteristics effect the behavior of the personal. With this paradigm is very important to keep motivation and morale of employees high. In this context organizatioanl climate is a variable between organizaton related characteristics and motivation of the individual. And today it becomes even more important. Besides this the burnout syndrome is a very important problem for the organizations to achieve their goals. The literature says that the burnout syndrome is affected by organizational climate but in the previous studies is hard to find the role of personality in this relation. Accordingly the aim of this study is while explaining the effect of organizational climate on the burnout syndrome, how is the role of personality on this relation. The data collection method in this study is survey. Within the study are asked 203 employees from the four different private banks in Istanbul. In conclusion of the study is found that the level of burnout by the people who have A type personality characteristics is different than by the people who have B type personality characteristics. In point of organizational climate the burnout levelis high by the people who have A type personality characteristics more than B type personality characteristics. Organizational climate, burnout, A type and B type personality, banking sector
Keywords: Bankacılık; İşletme Yönetimi; Kişilik; Örgüt; Psikoloji; Tükenmişlik Sendromu