Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü motivasyonu : Genç Kızılay örneği - Muştu, Arif (My University, 2019)
Son yıllarda önemi git gide artan gönüllülük faaliyetleri ve gönüllü hizmet kavramı ile ilgili yapılan çalışmalarda artış gözlense de, literatürde bu konudaki eksiklik hala daha göze çarpar büyüklüktedir. Türkiye’de gönüllülüğün en dinamik unsuru olan gençlerin çağın getirdiği şartlar perspektifinde gönüllü olma motivasyonlarının anlaşılması, ortaya çıkarılacak gönüllü katkının verimini artıracaktır. Bu sebeple bu çalışma insani yardım alanında faaliyet gösteren bir Sivil Toplum Kuruluşunun gönüllülerinin neden gönüllü olduklarına dair motivasyonlarına odaklanarak, gönüllü olmalarını etkileyen ve sürdürülebilir gönüllülük bağlamında motivasyonlarını tespit eden bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Birleşmiş Milletler Gönüllülük Raporu (2018)’nda da bahsedildiği gibi, gönüllüler güçlü toplum oluşturulması yolundaki en büyük aktörlerden birisidir. Bu aktörün iyi bir şekilde tanınması ve Sivil Toplum Kuruluşlarında en efektif şekilde katkılar sunması için motivasyonlarının etraflıca anlaşılması büyük önem arz etmektedir. Gönüllülüğün sadece vermek değil, aynı zamanda almak olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak özellikle gönüllü kazanımı ve sürdürülebilirliği süreçlerinde gönüllünün ilgili Sivil Toplum Kuruluşundaki faaliyetlerinin ona neler kazandıracağı da en açık dille ifade edilmelidir. Gönüllünün beklentisi, ilgisi ve becerisinden oluşan üçgen içerisinde kendisine en uygun alanlar açılmalı ve yönetimi gerçekleştirilmelidir. Bu çalışmada uygulanan anket sonuçlarına göre gönüllülerinin önceliklerinin sırasıyla; öz değerlerini geliştirme maksatlı, topluluk aracılığı ile öğrenmek için ve daha sonra da bireysel ilişkiler geliştirme gibi sebeplerin gönüllüyü gönüllü olmaya motive eden faktörlerin başında olduğu gözlenmiştir.

Even though studies having been conducted related to voluntary service by the researchers and the importance of volunteer activities has been increased in recent years, there are significant information needs in the literature. Understanding the motivation of youth who are the most dynamic element of volunteerism will contribute a lot to volunteer activities to be conducted in the future. The main purpose of this study is to determine the motivation of the volunteer giving services in the local NGOs and identify the reason why they want to be a volunteer in the context of sustainable volunteering. As mentioned in the United Nations Volunteering Report (2018) volunteers are one of the major actors in building a strong society. Identify the actor and its motivation is one of the best ways to make them give huge contributions to nonprofit Organization (NGO). The experience that volunteer will gain as they are working in a Nonprofit organization should share with the volunteer clearly in advance. The most appropriate areas where a volunteer can work effectively should identify. We should allow them to work in the area where they are interested in. Based on the survey results, the priorities of the volunteers are; enhancing self-worth, learning through community, and then to develop individual relationships are the external factors that make the volunteer motivating to become a volunteer.
Keywords: Business; Gönüllü Motivasyonu; Gönüllülük; İşletme; Non-governmental organizations; Sivil Toplum Kuruluşlarında Gönüllülük Volunteerism; Sivil toplum örgütleri; Türkiye’de Gönüllülük; Volunteer Motivation; Volunteering in Non Governmental Organisation; Volunteerism in Turkey