Ofis tasarımlarının kuşak kavramı üzerinden mekânsal dönüşümleri : hibrit çalışmada mobil ofis önerisi - Ağrılı, Refia Anıl (My University, 2022)
Sanayi Devrimi’nin bir ayağı olan Dijital Çağ’ın getirdiği hayatımıza dahil olan teknolojik gelişmeler ile birlikte; çalışma hayatında bulunan kuşakların ofis kavramına bakış açısı, çalışma mekânlarında gösterdikleri davranışsal değişikleri, çalışma ortamından beklentileri, ofis mekânlarının kavramsal ve tasarım yaklaşımı olarak nasıl etkilediği ve gelecekte çalışma mekan algısının ve ofis kullanımının nasıl olabileceği üzerine araştırma ve analizler yapılmıştır. Giriş bölümünde tez çalışmasını amaç ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümde; ofis kavramı, tarihsel gelişimi ve ofis tipolojilerine birçok kaynakta literatür olarak geniş açıklama ve değerlendirme bulunmasından dolayı kısa özet şeklinde değinilmiştir. Üçüncü bölümde; kuşak kavramı ve kuşakların sınıflandırılması hakkında literatür çalışmaları irdelenmiştir. Kuşak kavramı ve sınıflandırılmasında sosyolojik olarak sınıflandırmaların ve çevre etkileri üzerinden kabul gören nitelikler ele alınmıştır. Dördüncü bölümde; kuşak farklılıkları ile değişen günümüz ofis ve çalışma mekânları olan hibrit çalışma alanları, değişen ofis iç mekân organizasyonları irdelenmiş ve mobil ofis mekanları ele alınmıştır. Beşinci bölümde; çalışmanın yöntemi açıklanarak niteliği belirlenmiş kullanıcılara uygulanan anket verileri analiz edilmiş ve hibrit çalışma modeli önerisine katlı sağlayabilecek geliştirilebilir mobil ofis tasarımı model önerisi sunulmuştur. Altıncı ve son bölümde ise bulgular ve model önerisinin değerlendirme, sonuç ve önerileri ele alınmıştır.

With the technological developments included in our lives brought by the Digital Age which is a pillar of the Industrial Revolution; studies and analyzes have been made on the perspective of generations in working life on the concept of office, their behavioral changes in working places, their expectations from the working environment, how office spaces affect conceptual and design approaches and how the perception of working space. In the introduction part, the aim and scope of the thesis study are explained. In the second part, the historical development of the concept of office and office typologies are called in the form of a short summary due to the fact that there is a wide explanation and evaluation as literature in many sources. In the third part, literature studies on the concept of generation and the classification of generations are examined. In the concept and classification of generation, sociologically accepted qualities over classifications and environmental effects are discussed In the fourth part, hybrid working spaces, which are today's office spaces changing with generational differences, changing office interior organizations are examined and mobile office spaces are discussed. In the fifth part, the method of study was explained and the survey data applied to the qualified users were analyzed and an developable mobile office design model proposal that could contribute to the hybrid working model proposal was presented. In the sixth and final part, the findings and the evaluation results and recommendations of the model proposal are discussed.
Keywords: Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Hibrit Çalışma; Hybrid Work; Interior architecture; Interior Design; İç Mekân Tasarımı Generational Differences; İç mimari; İşyeri donanım ve gereçleri; Kuşak Farklılıkları; Mobil Mekân; Mobil ofis; Mobile Office; Mobile Space; Office; Office equipment and supplies; Ofis; Uydu Ofis