Coğrafya öğretmen adaylarının ortaöğretim coğrafya müfredatında yer alan coğrafya konularını öğretmedeki mesleki öz yeterlilik algıları - Cansız, Melek (My University, 2015)
Bu araştırmada; coğrafya öğretmen adaylarının öğretmen öz yeterlilik ve mesleki yeterlilik algılarının nasıl olduğu; bu algıların cinsiyet, öğrenim görülen sınıf seviyesi üniversite ve kariyer hedefine göre değişip değişmediği ve coğrafya öğretmen adaylarının mesleki yeterlilik algıları ile öğretmen

yeterlilik algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya 2013-2014 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Coğrafya Öğretmenliği Ana Bilim Dalı’nda eğitim veren 7 üniversitede öğrenim gören 560 coğrafya öğretmen adayı katılmıştır. Bu araştırmada coğrafya öğretmen adaylarının, coğrafya öğretmenliği öz yeterlilik inanç durumlarını belirlemek amacıyla öğretmen “Öz Yeterlilik Algısı Ölçeği” ve ortaöğretim “Coğrafya Dersi Öğretim yeterliliklerini tespit etmek üzere aday öğretmen Yeterlilik Durum Tespit Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu modele uygun olarak veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, coğrafya öğretmen adaylarının öz yeterlilik algılarını belirlemek için 20 sorudan oluşan “Öz Yeterlilik Algısı Ölçeği” ve ortaöğretim “Coğrafya Dersi Öğretim yeterliliklerini tespit etmek üzere 27 sorudan oluşan “Yeterlilik Durum Tespit Ölçeği” kullanılmıştır. Kullanılan ölçekler 5 li likert tipi anket olarak uzman görüşüne başvurularak hazırlanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi, Tukey Çoklu Karşılaştırma Testi ve Pearson Korelasyon Kat Sayısı Testi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre coğrafya öğretmen adaylarının öğretmenlik öz yeterlilik durumları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermezken; ortaöğretim coğrafya dersi öğretim programına yeterlilik durumları cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Coğrafya öğretmen adaylarının sınıf, üniversite ve kariyer hedefine göre ise öz yeterlik durumları ve ortaöğretim coğrafya dersi öğretim programına yeterlilik durumları farklılıklar göstermektedir. Buna göre öğretmen adaylarının ortaöğretim coğrafya dersi programına yeterlilikleri arttıkça coğrafya öğretmenliğine daha hazır olacakları düşünülmektedir. rafya öğretmen adayı, öz yeterlilik, yeterlilik ABSTRACT In this research, I’ve analyzed the perception of self-sufficiency and professional competence among geography teacher candidates; whether this perception varies depending on sex, grade, the university they study at or their carrier plans; and the relationship between the perception of self-sufficiency of geography teacher candidates and their perception of Professional self-sufficiency. 560 teacher candidates, from departments of Geography teaching of seven universities, participated in the study in 2013-2014 spring term. In this research, in order to determine the belief of self-sufficiency of Geography teacher candidates, I have used “The scale of Sufficiency detection” to find the sufficiency according to Geography Lesson Teaching Program. I used scanning model in this research and to gather data in accordance with this model I used a personal information form developed by me, a self-sufficiency perception scale comprised of 20 questions to detect the self-sufficiency and a scale of sufficiency of 27 questions to detect competency according to the Geography Lesson Teaching Program. The scales being used were prepared as quintet likert type survey by consulting experts. While analyzing the data, Mann Whitney –U Tests, Kruskal Wallis-H Test, Tukey Multiple Comparison Test and Pearson Correlation Coefficient Test were used together with descriptive statistics. According to the results of the research: self-sufficiency levels of Geography Teacher Candidates do not change to a remarkable extent depending on sex; whereas sufficiency levels for secondary education Geography lesson teaching program change depending on grade, university and their carrier plans. As a result, it is considered that as candidates’ sufficiency of secondary education Geography lesson teaching increases, they will be more prepared to geography teaching. Geography Teacher Candidate, Self-sufficiency, Sufficiency.
Keywords: Coğrafya; Coğrafya Öğretmen Adayı; Eğitim ve Öğretim; Öğretmenler; Öz Yeterlilik; Türkiye; Yeterlilik; Yetişririlmesi