Kalp nakli sonrası gelişen oftalmolojik sorunlar - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Organ nakli yıllar içinde gelişme göstermiştir. Kalp nakli, kalp yetmezliği hastalarının tedavisinde ana dayanak noktasıdır. Kalp nakli büyük miktarlarda ve yüksek dozda immünosupresif ajanlar gerektirir. İmmünosupresif tedavinin komplikasyonları sık görülebilmektedir. Görmeyi tehdit edici lezyonlar gelişmeden önce oluşabilecek komplikasyonları önceden tanımlamak için nakil işlemini takiben rutin göz muayenesi önerilmektedir. Oküler komplikasyonlar iyileşme sonrası yaşam kalitesini etkileyebilir, bu komplikasyonları tanımlamak ve agresif tedavi yoluna gitmek giderek daha önemli hale gelmektedir. Organ nakli hastalarında dikkatli ve düzenli göz muayenesi yapmak gerekmektedir. Bu çalışmada biz kalp nakli sonrası gelişebilecek önemli oküler komplikasyonlar konusunda mevcut literatürü gözden geçirdik. (Turk J Ophthalmol 2015; 45: 115-118)

Organ transplantation has evolved over the years. Heart transplantation is a mainstay of therapy for heart failure patients. Cardiac transplantation requires immunosuppressive agents in large quantities and at high doses. Complications of this immunosuppression are common. It has been suggested that ocular examination should be routine following transplantation in order to identify complications before sight-threatening lesions occur. Ocular complications may affect quality of life after recovery, so as survival improves, it becomes increasingly important to identify and aggressively treat them. Patients undergoing organ transplantation should receive careful and regular ocular examinations. In this study, we reviewed the existing literature on major ocular complications after heart transplantation. (Turk J Ophthalmol 2015; 45: 115-118)
Ophthalmological complications developing after cardiac transplantation
Keywords: Transplantasyon