Ters yüz öğrenme modeline dayalı piyano eğitiminin tutum ve performansa etkisi - Elmas Koşarca, Elifnur (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı; öğrenci merkezli modellerden biri olan, ters yüz öğrenme modelinin, öğrencilerin tutumuna ve performansına yönelik etkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın yöntemi nicel ve nitel verilerin beraber kullanıldığı karma yöntem olarak tasarlanmış, karma yöntem araştırma desenlerinden ise çeşitleme deseni kullanılmıştır. Çeşitleme deseni ile yapılan araştırmalarda nitel ve nicel yöntemler eşit ağırlığa sahiptir. Araştırmanın nicel kısmında deneme modeli kullanılmış, gerçek deneme modellerinden ise ön test-son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırmanın deneysel sürecinde, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü’nde lisans düzeyinde öğrenim görmekte olan, 3. ve 4. sınıf piyano öğrencileri arasından gönüllülük esasına göre 14 kişi seçilerek çalışma grubu oluşturulmuştur. Bu 14 öğrenci “yansız atama modeli” kullanılarak eşit bir şekilde deney ve kontrol gruplarına paylaştırılmıştır. Öğrencilerin tutumlarının belirlenmesinde Tufan, Güdek (2008) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirliliği yapılan “Piyano Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinden tutum ölçeği ile toplanan veriler istatistik programına aktarılmıştır. Çalışmanın belirlenen amaçlarına bağlı olarak uygulanacak istatistikî çözümlemelerin belirlenmesi öncesi Kolmogorov-Smirnov ve Sahpiro-Wilks testleri ile veri gruplarının normallik dağılımları incelenmiştir. Deney ve kontrol grubundaki öğrencilere, geleneksel eğitimin 8 hafta uygulanması sonrası piyano dersine yönelik tutum puanlarına göre farklılaşıp farklılaşmadıklarını görmek üzere non-parametrik Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Araştırmanın nitel kısmı ise temel nitel araştırma deseninde tasarlanmıştır. Öğrencilerin piyano performanslarını ölçmek için, uzman görüşü alınarak aksak usullerde 9 özgün ezgi yazılmıştır. Öğrencilerin piyano eğitimi öncesi ve piyano eğitimi sonrası performansları video kayıt alınmış ve araştırmacı tarafından gözlem notları tutulmuştur. Tutulan gözlem notları, gözlem yöntemi ile değerlendirilmiştir. 8 haftanın sonunda ters yüz öğrenme modeli uygulanan 7 öğrenciye uzman görüşleri sonunda hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmış, sonuçlar betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, Ters yüz öğrenme modelinin öğrencilerin tutumlarına ve performanslarına olumlu düzeyde etki sağladığı, hazırbulunuşluğu arttırdığı, derse karşı olan ilgiyi arttırdığı, derse devam konusunda olumlu bir yaptırımı olduğu, aktif öğrenmenin sağlandığı, öğrenci ve öğretmen arasındaki iletişimi arttırdığı, öğrencileri yeni bilgiler öğrenmeye yönelik motive ettiği sonucuna varılmıştır. Alanyazında yüksek öğretim kurumlarının müzik bölümlerinde ters yüz öğrenme modeline dayalı araştırmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmanın alanyazındaki sınırlılığa cevap vermesi beklenmektedir. Ayrıca yıllarca eğitim öğretim sürecine yerleşmiş olan geleneksel eğitimden ziyade günümüz teknolojisinden yararlanarak sınıf dışı ve sınıf içi verimli öğrenmeyi sağlayan bu modelin, müzik eğitiminin her alanında uygulanması gerektiği düşünülmektedir. Bu çalışmanın ters yüz öğrenme modelini esas alınarak yazılacak diğer araştırmalarda örnek teşkil etmesi beklenmektedir.

The purpose of this research is to reveal the effect of the flipped learning model, which is one of the student-centered models, on the attitudes and performance of the students. For this purpose, a mixed method was applied in the research where quantitative and qualitative data will be used together. A triangulation design was used from mixed method research designs. In studies conducted with this approach, qualitative and quantitative methods have equal weight. An experimental model was used in the quantitative part of the research. A pretest-posttest control group model was used among the real experimental models. In the experimental process of the research, 14 people were selected on a voluntary basis from among the 3rd and 4th year piano students who are studying at the undergraduate level of the Music Department of the Faculty of Fine Arts of Kocaeli University and formed the study group. These 14 students were equally distributed to the experimental and control groups using the “unbiased assignment model” “Attitude Scale Towards Piano Lessons” that Turkish validity and reliability was established by Tufan, Güdek (2008), was used to determine the attitudes of the students. The data collected with the attitude scale obtained from the experimental and control group students were transferred to the SPSS statistics program. Before determining the statistical analyses to be applied depending on the determined objectives of the study, the normality distributions of the data groups were examined with the Kolmogorov-Smirnov and Sahpiro-Wilks tests. A non-parametric Mann-Whitney U test was applied to the students in the experimental and control groups to see whether there was a difference in their attitude scores towards piano lessons after 8 weeks of traditional education. The qualitative part of the study was designed in a basic qualitative research design. In order to measure the students' piano performance, 9 original melodies were written in irregular rhythms after receiving expert opinion. The students' performances before and after piano training were video-recorded and observation notes were taken by the researcher. The observation notes were evaluated with the observation method. At the end of 8 weeks, a semi-structured interview form prepared after expert opinions was applied to 7 students who were applied the flipped learning model, and the results were analyzed with the descriptive analysis method. According to the results of the study, it was concluded that the Flipped learning model has a positive effect on students' attitudes and performances, increases readiness, increases interest in the course, has a positive sanction on attendance, provides active learning, increases communication between students and teachers, and motivates students to learn new information. There are limited number of studies in the literature based on the flipped learning model in music departments of higher education institutions. This study is expected to respond to the limitations in the literature. In addition, it is thought that this model, which provides efficient learning outside and inside the classroom by utilizing today's technology rather than traditional education that has been settled in the education process for years, should be applied in every field of music education. It is expected that this study will serve as an example for other studies to be written based on the flipped learning model.
Keywords: Geleneksel Eğitim; Music; Music education; Müzik; Müzik eğitimi; Müzik Flipped Learning; Öğrenim ve öğretim; Piano Education; Piyano Eğitimi; Study and teaching; Ters Yüz Öğrenme; Traditional Education; Turkey; Türkiye