Kavram haritalarının grup döngüsünde yapılandırılmasının başarıya ve kavram gelişimine etkisi - Öztuna, Aysun (My University, 2002)
KAVRAM HARİTALARININ GRUP DÖNGÜSÜNDE YAPILANDIRILMASININ BAŞARIYA VE KAVRAM GELİŞİMİNE ETKİSİ Bu çalışmada; öğrencilerin yaptığı kavram haritalarının gruplarda dolaştırılarak yapılandırılmasının başarı ve kavram gelişimine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla biri devlet biri özel okul olmak üzere iki okul seçilmiştir. Bu okulların 7.sınıflarından tesadüfi olarak biri deney, biri kontrol grubu olacak şekilde iki sınıf tespit edilmiştir. Örneklem grubunu oluşturan toplam öğrenci sayısı 120'dir. Araştırma deneme modelinde olup 7.sınıf Kuvvet ve Hareketin Buluşması-Enerji ünitesinin İş Yap, Enerji Aktar konusu boyunca devam etmiştir. Uygulama başlamadan önce her iki okulun deney ve kontrol gruplarına ön-test, açık uçlu sorular, mantıksal düşünme yeteneği testi (MDYT) ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Deney gruplarında dersler anlatıldıktan sonra oluşturulan küçük çalışma gruplarına konu ile ilgili kavram haritası çizdirilmiştir. Daha sonra her grubun yaptığı kavram haritası gruplar arasında döndürülerek değerlendirilmiştir. Kontrol gruplarında ise dersler geleneksel yaklaşımla yürütülmüştür. Çalışmanın sonunda bütün gruplara tekrar son-test, açık uçlu sorular sorulmuş, tutum ölçeği testi uygulanmış ve yapılan etkinliklerin başarıya ve kavramsal gelişime etkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca öğrencilerin tutumlarındaki değişim ve mantıksal düşünme yeteneğinin başarıya etkisi de irdelenmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgulara dayanarak ortaya çıkarılan sonuçlar şunlardır: ØKavram haritalarının grup döngüsünde yapılandırılması ile geleneksel öğretim metodu arasında, başarı ve kavramsal gelişim açısından uygulanan metodun lehine anlamlı bir farklılık vardır. ØÖzel okul deney grubu öğrencileri, devlet okulu deney grubu öğrencilerine oranla daha başarılı bulunmuştur. Ancak devlet okulunda yapılandırılan kavram haritaları özel okulda yapılan kavram haritalarına göre daha kapsamlı ve organizedir. ØDevlet okulunun deney grubunun tutumunda olumlu yönde bir değişme kaydedilmiştir. ØMDYT başarıda etkili olmuştur. Araştırma sonuçları ışığında öneriler getirilmiştir. Yapılan araştırmanın bu alanda yapılacak çalışmalara ışık tutması umulmaktadır.

INFLUENCE OF CONCEPT MAPS CONSTRUCTED IN GROUP CYCLES ON ACADEMİC SUCCESS AND CONCEPTUAL DEVELOPMENT In this study the influence of student generated concept maps constructed in group cycles on students' academic success and conceptual development was examined. For that purpose one state one private school were chosen. 2 classess among 7th grades in these schools were determined to form experimental and control groups of the research. In total 120 students participated to study. The research was trial model and it concerned with the unit of The Meeting of Force and Motion-Energy prior to research study pre-test, open-ended questions, logical reaspning ability test and attidute scale were administered both control and experimental groups. Experimental group students were asked to draw concept mapsin groups after the intruction. Than all concept maps were passed to different groups to be assessed. There was a traditional instruction for control group. At the and of the study, all tests applied prior to research were administered to research participants as post tests. Then the influence of in class activities on success and conceptual development was assensed. Additionally, change in participants attitudes and logical reasoning ability and their influence on success were also examined. Research findings are as follows: ØThere is a statistically significant difference between using group constructed concept maps and traditional method on behalf of prior one. Concept maps have more positive effect on academic success and conceptual development. ØState school exprimental group students are more successful than private school exprimental group group students. However, concept maps constructed organized and in detail. ØState school exprimental groupstudents developed more positive attitudes towards science. ØLogical reasoning ability test is effective on success. Recommendations were listed at the end of the research. This research study is hoped to lead new research studies in the field of science education.
Keywords: Eğitim; Ilköğretim-dersler-Fen Bilgisi; Kavram Haritası; Okul organizasyonu ve yönetimi; Öğrenci