Karate sporcularının iki farklı düzlemde uyguladığı aktivasyon sonrası potansiyasyon çalışmalarının hedefe yönelik hareket süratine etkisinin incelenmesi - Aydoğan, Emre (My University, 2024)
Karate Sporcularının İki Farklı Düzlemde Uyguladığı Aktivasyon Sonrası Potansiyasyon Çalışmalarının Hedefe Yönelik Hareket Süratine Etkisinin İncelenmesi Öğrenci Adı: Emre AYDOĞAN Danışman Adı: Prof. Dr. Aytekin SOYKAN Hareket ve Antrenman Yüksek Lisans Amaç: Kızak İtiş ve Back Squat egzersizlerinden sonra Post Activation Potentiation (PAP) olarak bilinen aktivasyon sonrası potansiyasyonun (ASP) karate sporcularının kumite müsabakalarında en sık kullandığı tekniklerden biri olan Kizami Zuki (önde duran elle yumruk vuruşu) vuruşundaki hareket süratine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve yöntem: Araştırmaya yaş ortalaması 20 yıl (SS±2,00), ortalama spor yaşı 11 yıl (SS±2,00), kilo ortalaması 74 kg (SS, ±11,30), boy ortalaması 175 cm (SS±5,60) ve ortalama BKİ değeri 24,22 (SS±3,52), oturma uzunluğu ortalaması 93,70 cm (SS±3,40) ve kulaç uzunluğu ortalaması 178,30 cm (SS±4,80) olan toplam 12 lisanslı elit erkek karate sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Sporculara birinci test gününde antropometrik ölçümlerin yanı sıra hareket sürati ön testi ve 1 TM belirleyici back squat testi yapılmıştır. Sporcular ikinci test gününde, 3 tekrar %85 1 TM back squat hareketini takiben dominant gardlarında 4, 8 ve 12. dakikalarda 5’ er tekrar kizami zuki vuruşu gerçekleştirmişlerdir. Üçüncü test gününde sporcular, vücut ağırlıklarının %75’ i ile 15 m kızak itiş egzersizini takiben dominant gardlarında 4, 8 ve 12. dakikalarda 5’ er tekrar kizami zuki vuruşu gerçekleştirmişlerdir. Verilerin analizinde Jamovi versiyon 2.3 kullanılmıştır. Bulgular: Hareket sürati süresi ölçümlerinin egzersiz gruplarına göre ikili karşılaştırmalarında, kızak itiş hareketi sonrası, hareket sürati süresindeki azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur (p<0,001). Back squat egzersizi sonrası hareket sürati süresinde istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı gözlemlenmiştir (p>0,05). Kızak itiş egzersizi sonrası hareket sürati süresi ön teste göre 4.dk, 8.dk ve 12.dk’ de azaldığı belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Yatay düzlemde yapılacak kuvvet egzersizleri KZ vuruşu için ASP potansiyeli oluşturup sporcunun müsabaka ve antrenman performansına olumlu katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.

Examination of the Effect of Post-Activation Potentiation Exercises Performed by Karate Athletes in Two Different Planes on Target Directed Movement Speed Student Name: Emre AYDOĞAN Name of Supervisor: Prof. Dr. Aytekin SOYKAN Department: Movement and Training Master Program Objective: The aim of this study is to investigate the effect of post-activation potentiation (PAP), known as Activation After Potentiation (ASP), on the movement speed of the technique Kizami Zuki (front hand punch), which is frequently used by karate athletes in kumite competitions, after Sled Push and Back Squat exercises. Materials and Methods: A total of 12 licensed elite male karate athletes voluntarily participated in the study, with an average age of 20 years (SD±2.00), an average sports experience of 11 years (SD±2.00), an average weight of 74 kg (SD±11.30), an average height of 175 cm (SD±5.60), an average BMI value of 24.22 (SD±3.52), an average sitting length of 93.70 cm (SD±3.40) and an average arm span of 178.30 cm (SD±4.80). On the first test day, athletes underwent anthropometric measurements, a pre-test of movement speed, and a 1 RM determinant back squat measurement. For the second test, after performing 3 repetitions of the back squat exercise at 85% 1 RM, athletes performed 5 repetitions of Kizami Zuki in their dominant guards at 4, 8, and 12 minutes. On the third test day, after the 15 m sled push exercise with 75% of their body weight, athletes performed 5 repetitions of Kizami Zuki in their dominant guards at 4, 8, and 12 minutes. Jamovi Ver. 2.3 software was used for data analysis. Results: In the pairwise comparisons of movement speed duration measurements according to exercise groups, a statistically significant decrease in movement speed duration was found after the sled push movement (p<0.001). There was no statistically significant difference in movement speed duration after the back squat exercise (p>0.05). It was determined that movement speed duration after the sled push exercise decreased at 4, 8, and 12 minutes compared to the pre-test (p<0.05). Conclusion: Strength exercises performed in the horizontal plane can create PAP potential for Kizami Zuki strikes, contributing positively to the athlete's performance and success rate.
Examination of the effect of post-activation potentiation exercises performed by karate athletes in two different planes on target directed movement speed
Keywords: Combat sports; Karate; kızak; kuvvet Karate; Mücadele sporları; pap; sled; squat; strength