Sosyal bilgiler öğretmenleriyle estetik metinleri keşfetme yolculuğu: Bir eylem araştırması - TUNCEL, GÜL (My University, 2023)
Estetik metinlerin kullanılması ve yaratılması yoluyla estetik deneyimler edinmenin sosyal bilgiler içeriğiyle daha derin etkileşimler başlatacağı düşünüldüğünden bu araştırmanın problemini \"Sosyal bilgiler dersi öğretmenlerinin estetik metinleri nasıl işlevsel hale getirebilir?\" sorusu oluşturmaktadır. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, estetik metinlerin sosyal bilgiler dersinde kullanım yollarını keşfetmek, dersin niteliğini artırmak, dersin kazanımlarını daha kalıcı bir şekilde gerçekleştirmek ve estetik deneyim aracılığıyla öğrencilerin hem psikolojik iyi oluşlarını hem de derse motivasyonlarını sağlamaktır. Bu araştırmada sosyal bilgiler dersini daha etkili hale getirmek hedeflendiğinden eylem araştırması yöntemi seçilmiştir. Bu araştırma da sosyal bilgiler derslerinin daha etkili hale gelmesi için bir geliştirme, dönüştürme sürecini hedeflemekte olduğu için amaçlı örnekleme kullanılarak çeşitli okullarda bilfiil görev yapmakta olan sosyal bilgiler öğretmenleri katılımcı olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri 2022-2023 eğitim öğretim yılında muhtelif okullarda görev yapan 12 sosyal bilgiler öğretmeninin katıldığı eylem planı sürecinde toplanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları ön algı ve son algı formu, etkinlik değerlendirme rubriği, yarı yapılandırılmış görüşme formu ve araştırmacı günlüğü olarak sıralanabilir. Elde edilen veriler içerik analizi aracılığıyla çözümlenmiştir. Bu araştırmada sosyal bilgiler dersi öğretmenleriyle sanat etkinlikleri/estetik metinleri keşfetme yolculuğuna çıkılmıştır. Bu yolculukta yaşanan estetik deneyimlerin hem öğretmenlerin mesleki ve kişisel gelişimleri açısından hem de öğrencilerin bütüncül gelişimi bakımından etkili olacağı sonucuna varılmıştır.

Considering that gaining aesthetic experiences through the use and creation of aesthetic texts is believed to foster deeper engagement with social studies content, this research addresses the question: "How can social studies teachers effectively incorporate aesthetic texts?" As such, the primary goal of this study is to identify strategies for integrating aesthetic texts within the social studies curriculum. This endeavor aims to enhance the overall quality and lasting impact of the course while simultaneously promoting the psychological wellbeing of students and their motivation through aesthetic experiences. To achieve these objectives, the action research method was selected as it is well-suited for improving the effectiveness of the social studies curriculum. In pursuit of development and transformation in social studies lessons, active social studies teachers from various schools were chosen as participants through purposive sampling. Data for the research were gathered during the action planning phase, involving 12 social studies teachers who participated in the 2022-2023 academic year. Data collection tools encompassed pre- and postperception assessments, activity evaluation rubrics, semi-structured interview forms, and a researcher's diary. The collected data were subjected to content analysis. This research embarked on a journey with social studies course teachers to explore art activities and aesthetic texts. The study concludes that the aesthetic experiences encountered during this journey have the potential to significantly impact both the professional and personal development of teachers while contributing to the holistic development of students.
The journey of discovering aesthetic texts with social studies teachers: an action research
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Sosyal Bilimler Eğitimi; Diğer; Sanat Eğitimi; Öğretmen Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Social Sciences; Other; Education in Art; Teacher Training; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities; Sosyal bilgiler Eğitimi; Estetik Deneyim; İlişkisel Estetik; Eylem Araştırması; Social studies Education; Esthetic Experience; Relational Aesthetics; Action Research