Kur’an’da yetim kavramı - Uluşal, Neşet (My University, 2006)
TEZ ÖZETİ Kur’ân’da yetim kavramını işlediğimiz tezimiz bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Önsözden sonra girişte yetim kelimesinin ve türevlerinin Kur’ân’da kullanımlarına işaret edildi. Sonra da yetim kelimesinin lügat ve ıstılah manası açıklandı. Birinci Bölümde tarih boyunca yetim ve İslamî dönemde yetim üzerinde duruldu. İkinci Bölümde ise yetimlerin çeşitli sosyal haklarından bahsedildi: Yetimin himayesi, ıslahı, eğitimi, nafakası, yetim kız çocukları hakkındaki hükümler ve yetim psikolojisi. Üçüncü Bölümde yetimlerin mâlî hakları ele alındı: Mallarının muhafazası ve işletilmesi, hukûkî temsil, mallarının kendilerine teslimi ve İslam’da yetimlere tahsis edilen gelirler. Sonuç ve kaynakça ile çalışmamız tamamlandı.

The Orphan Concept in The Qur’an that we researched in our thesis consist of an introduction and three main chapters. In the introduction orphan “yetim” concept and its derivatives mentioned according to the Quran. Then what orphan means in the dictionaries and in Islamic literature. In the first chapter, the orphans during the world history and Islamic history examined. In the second chapter the rights that orphans have mentioned. They have rights, like patronage, training, feeding etc. In the third chapter their economical rights examined. Their belongings should be protected by their representatives. There are incomings that assigned to the orphans. In the conclusion it is stressed that Islam gives the orphan’s rights without any reduction.
Keywords: İslam Dini; Kur’an-ı Kerim_Tefsir