Jimnastikçilerde plantar basınç dağılımlarının statik ve dinamik olarak incelenmesi - DURU, ADİL DENİZ (My University, 2022)
Fonsiyonel olarak ayak, koşma ve yürüme esnasında bir çok görev üstlenmekle beraber spor branşlarında önem arz etmektedir. Spor branşlarında farklı basış teknikleri ve farklı sportif hareketler ayağın normal basışını etkileyebilmektedir. Jimnastik sporcularının bacak bölgesi simetrikliğinin olduğu çalışmalarca gösterilmiştir, ayak basışıyla ilgili olarak da medial arklarının yüksek olduğu ve yaşa, spor yapma yılına bağlı olarak değişkenlik gösterebileceği bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı sağ dominant olup iki yılın üzerinde jimnastik sporu yapan sporcularda plantar basınç dağılımlarını statik ve dinamik pedobarografik ölçüm ile ortaya koyarak ayak basışları hakkında fikir yürütebilmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Üsküdar ilçesi spor merkezlerine kayıtlı, 7-11 yaş aralığında, en az iki yıldır jimnastik branşına tabii olan kız sporcular dahil edilerek 15 olgu araştırıldı. Sporcuların statik ve dinamik ayak taban basınç değerleri pedobarografik cihaz ile ölçülmüştür. Statik pedobarografik ölçüm ayakta sabit duruş esnasında alınmış olup, dinamik pedobarografik ölçüm yürüme sırasında alınmıştır. Alınan ölçümler SPSS veri paketine aktarılmıştır. Verilerin değerlendirmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Kruskal-Wallis testi, Mann-Whitney U testi, Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların statik ölçümde dominant tarafları sağ olmasına rağmen plantar basınç yüzdeleri sağ ve sol arasında anlamlı düzeyde farklılık göstermemiştir (p=0.05). Her iki ayakta katılımcıların ön ayak bölgesine göre arka ayak bölgesine daha fazla plantar yük verdiği bulunmuştur. Katılımcıların dinamik ölçümde sol ayakta en az orta ayak bölgesine, en fazla ise arka ayak bölgesine yüklendiği gözlenmiştir. Sağ ayakta ise en az orta ayak bölgesine yüklenme olurken, ön ve arka ayak bölgeleri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Dinamik ölçümde ayağın yerle temas yüzdeleri incelendiğinde, sol ve sağ ayakta en az temas alanı orta ayak bölgesinde iken en fazla yerle temasın arka ayakta olduğu belirlenmiştir. Branşı yapma süresi ile ayak basınç değerleri arasında anlamlı düzeyde ilişki olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05) Tartışma ve Sonuç: Jimnastik sporu yapan 7-11 yaş grubu kız sporcularda dominant tarafın ayakta duruş sırasında plantar basınç dağılıma etki etmediği söylenebilir. Dinamik ve statik analiz sonuçlarına göre jimnastikçilerde orta ayak bölgesine daha az yüklendikleri ve buna bağlı olarak pes cavus görülme olasılığının yüksek olabileceği sonucuna ulaşılabilir. Statik analiz sonuçlarına göre katılımcıların arka ayağa daha fazla yük vermesinden kaynaklı olarak ilerleyen aşamalarda plantar fasitis vb. ayak problemleri açısından risk taşıdıkları çıkarımında bulunulabilir.

Aim: Functionally, running foot undertakes many tasks during walking and is also important in sports branches. Different foot press techniques and different sportive movements in sports branches can affect the normal foot pressure. Studies have shown that gymnastics athletes have leg area symmetry, it has been reported that medial arches are high in relation to foot pressure and may vary depending on age and year of doing sports. The aim of this study is to reveal the plantar pressure distributions with static and dynamic pedobarographic measurements in right-dominant athletes who have been doing gymnastics for more than two years and to give an idea about the foot pressure. Material and Methods: 15 cases were investigated by including female athletes between the ages of 7-11, registered to the sports centers of Üsküdar district, and having been involved in gymnastics for at least two years. Static and dynamic foot pressure values of the athletes were measured with a pedobarographic device. Static pedobarographic measurement was taken while standing and dynamic pedobarographic measurement was taken while walking. The measurements taken were transferred to the SPSS data package. In the evaluation of the data, descriptive statistics, Kruskal-Wallis test, Mann-Whitney U test, Spearman correlation analysis were used. Results: Although the dominant side of the participants was right in the static measurement, plantar pressure percentages did not differ significantly between the right and left (p=0.05). It was found that the participants gave more plantar load to the hindfoot area than the forefoot area in both feet. In the dynamic measurement, it was observed that the participants loaded on the left foot the least on the midfoot region and the most on the hind foot region. In the right foot, while the least load was on the midfoot region, no significant difference was observed between the forefoot and hind foot regions. When the percentages of foot contact with the ground were examined in the dynamic measurement, it was determined that the lowest contact area in the left and right feet was in the midfoot region, while the most ground contact was in the hind foot. It was determined that there was no significant relationship between the time of doing the branch and the foot pressure values (p>0.05). Discussion and Conclusion: It can be said that the dominant side does not affect the plantar pressure distribution during standing posture in 7-11 age group female athletes who do gymnastics. According to the results of dynamic and static analysis, it can be concluded that gymnasts have less load on the midfoot region and accordingly, the probability of pes cavus may be higher. According to the results of the static analysis, it can be deduced that the participants are at risk for foot problems such as plantar fasciitis, etc.
Tatic and dynamic investigation of plantar pressure distributions in gymnasts
Keywords: Jimnastik; Ayak; Plantar basınç; Statik ayak taban analizi; Dinamik ayak taban analizi; Pedobarografi; Gymnastics; Foot; Plantar pressure; Static foot sole analysis; Dynamic foot sole analysis; Pedobarography