Bankalarda iç denetim ve bir bankada iç denetim faaliyeti uygulaması - Dipci, Seray (My University, 2007)
Bankalarda iç denetim ve bir bankada iç denetim uygulaması başlıklı çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır..Dört bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde banka ve denetime ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. Banka ve denetim kavramları tanımlanmış,bankalarda denetim konusu üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde iç denetim ve iç kontrol ilişkisi ele alınmış, iç kontrol ve denetim kavramları açıklanmış yine bu bölümde iç denetim ve iç kontrol arasındaki bağlara ve farklılıklara değinilmiştir.Üçüncü bölümde ise Türk bankacılık sektöründe iç denetim sisteminin gelişimi anlatılmış, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ve bu kanuna dayanılarak çıkarılan Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelikle getirilen düzenlemeler ve farklılıklar verilmiş olup, bankacılıkta etkin gözetim ve denetime ilişkin temel prensipler açıklanmış ve son olarak iç denetim faaliyeti ayrıntılı olarak ele alınmıştır.Son bölümde ise çalışmanın ilk bölümlerinde yer alan açıklamaların daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla bir uygulamaya yer verilmiştir.Bu çalışmada Bankaların İç Sistemleri Hakkında Yönetmelik ile getirilen düzenlemelerin üzerinde durulduktan sonra, yönetmelikte iç denetim sistemi adı altında yer alan fonksiyonlar anlatılmıştır. Çalışmamız da bankacılık sektöründeki denetim ve iç kontrolün önemi vurgulanmış,uluslar arası denetim standartlarına göre bankacılıkta etkin iç denetim yapısı kurabilmenin koşulları incelenerek etkin bir iç denetim kurumu oluşturma çalışmalarına katkıda bulunabilmek amaçlanmıştır.

In this thesis; after emphasizing the arrangements which comes up with the Regulation on Banks’ Internal Control, the functions which pass by the name of internal control system have been explained. The thesis is about four parts. The first part of thesis is about the general information about banks and auditing. In this part, the bank and auditing concepts have been defined and auditing in banks has been underlined. In the second part; the internal auditing and control concepts have been defined. Besides, the relationship and discrepencies of these two subjects have been stressed. In the thirth part, the development of internal auditing in turkish baking sector, the banking law no. 5411 and Regulation on Banks’ Internal Control has been defined. Moreover, the basic principles of effective supervision and auditig in banking have been given. Finally, internal auditing activity has been recieved priority consideration. At last, the final part is an application to understand the ideas given in the previous parts of the thesis.While this thesis was being prepared, the international arrangements, old and new regulations have been focused. Besides; by giving positive and negative aspects, the leading similarities and differences of these two regulations have been stated expressly. After underlinig the importance of auditing and internal control in banking sector, it is intended to make a contribution to form an effective internal auditing association.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Denetim; İç Denetim, Bankalarda