Din eğitimi ve hizmetlerinin yürütülmesinde müezzinlik kurumunun statüsü ve fonksiyonları - Yıldırım, Şahin (My University, 2004)
Soyadı: Şahin YILDIRIM lahiyat Felsefe ve Din Bilimleri Prof. Dr. M. Faruk BAYRAKTAR Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans – Şubat 2004 Ezan, Müezzin

DİN EĞİTİMİ VE HİZMETLERİNİN YÜRÜTÜLMESİNDE MÜEZZİNLİK KURUMUNUN STATÜSÜ VE FONKSİYONLARI Din insan için doğuştan var olan bir ihtiyaçtır. İnsanı hem içten hem de dıştan kuşatan, onun düşünce ve davranışlarında kendini gösteren bir disiplindir. Allah sevgisi ve korkusu iki yönden insanın ruhî ilkelliğini giderir, ona kuvvetli bir irade ve sağlam bir karakter kazandırır. İnsanlık aleminin manevi ve zihnî gelişmesinde dinin çok büyük payı vardır. İslam dini, başlangıcından itibaren bir eğitim ve öğretim faaliyeti olarak gelmiştir. İslami eğitimin amacı, insanın hayatında takip edeceği yolu, nazari olarak çizip hayata uygulamak, nasıl hareket edeceğini göstermektir. İnsan eğitimle şekillenir bilgi, beceri ve kabiliyetleri eğitimle ortaya çıkar. Din duygusunun eğitilmesi hem fert hem de toplum için faydalıdır. Yaygın din eğitimi, her yaş ve eğitim düzeyindeki bireye hayat boyu sunulan bir eğitimdir. Bu tür eğitimin faaliyet alanı, camilerdeki hutbe ve vaazlardan dini yayınlara kadar oldukça geniştir. İslam bütün insanların doğumdan ölüme kadar eğitim ve öğretim faaliyetlerinin içinde olmalarını istemektedir. Nitekim Peygamber (s.a.v) yaygın eğitim faaliyetlerinde her zaman her yerde sürdürmüştür. Onun eğitim ve öğretim faaliyetlerinde camiler ve mescitler en fazla öneme sahip yerlerdir. Bu tezimizde yaygın din eğitimi mekanı olan camilerimizde din eğitimi hizmeti veren müezzinlerin görev ve fonksiyonları ve görevlerini yaparken karşılaştıkları problemler tespit edilmiş ve muhtemel çözümler üretilmeye çalışılmıştır. ABSTRACT STATUS AND FUNCTIONS OF THE OCCUPATIONAL MUEZZIN ‘S SYSTEM IN THE CONDUCT OF RELIGIOUS EDUCATION AND SERVICES The religion is a requirement which exist with the human from the birth. It is a disciplinary which encircles the human both internally and externally while showing itself in the opinions and behaviours of the human. The love and fear for god remedies the mental primitivism of human in two ways, while equipping and duly enriching the human with a strong will-power and a sound character, the religion has a significant share in the mental and intellectual development of the human world.. The Islamic religion ever since its beginning has appeared to be an educational and doctrine activity. The objective of Islamic education, to theoretically set up the way that a human should follow in its life time and apply the same o the life, while showing it how to act accordingly.. the human is shaped with the education, its knowledge, talent and capacity is released by the education. Education of the religious feelings is great advantage for both individual and the society. Expanded religious education constitutes such an education which is a life time offer to the individual at any age group and , educational level. the scope of use of this description of education waries in a wide range from the preaches and prayers in mosques to the religious publications. Islam requires all people to be within the educational and t instructional acts from birth to death As a matter of fact the prophet (s.a.v) has maintained his expanded educational and instructional act and deeds every where and at all times. Within his educational and instructional acts ad deeds the mosques and masdjeeds(small mosques) represent the places with most distinguished value and significance. With this thesis of ours, we have determined the mission and functions and questions and problems that muezzins have been embracing while they have been giving religious education at our mosques which are the places of religious education. have been embracing and attempted to develop possible solutions appropriately.
Keywords: Din; Eğitim, Din; İslam Dini