Farklı Mesafe ve Açılarda RF Yayılımına Maruz Kalan İnsan Kafasındaki Sıcaklık ve Özgül Soğurma Oranı Dağılımı - (:unkn) unknown (My University, 2017)
Bu makale, insan kafası içerisinden elde edilen özgül soğurma oranı (ÖSO) ve cep telefonlarındaki elektrik alan mamziyetinin sebep olduğu ısıl etkileri sunmaktadır. 900 MHz ve 1800 MHz frekanslarında yayınım yapan cep telefonları mikrostrip patch anten ile modellenmiş ve çıkış güçleri olabilecek en kötü dumm senaryosuna göre seçilmiştir. Sonlu elemanlar yöntem (SEY) tabanlı COMSOL Multiphysics yazılım programı yardımıyla, kafa modelindeki ÖSO ve sıcaklık dağılımları üzerinde, sadece anten ile kafa modeli arasındaki mesafenin etkisi değil, aynı zamanda kafaya göre antenin açısının etkisi de incelenmiştir. Çalışmada gösterilmiştir ki, antenin kafaya göre mesafe ve açısının, kafadaki ÖSO değerleri ve sıcaklık artışında önemli bir etkisi vardır. Benzetim sonucunda, ÖSO değerlerinin 900 MHz'de güvenlik sınır değerlerinin altında iken 1800 MHz'de antenin kafadan olan uzaklığı 0,2 cm olduğunda sınır değerlerinin altında olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak, kafadaki sıcaklık artışının diğer yapılan çalışmalarla oldukça uyumlu olduğu not edilmiştir.

This paper presents specific absorption rate (SAR) obtained inside human head and the thermal effects due to exposure to cellular phone. The cellular phone radiating at 900 MHz and 1800 MHz frequencies was modeled by microstrip patch antenna and its output power was chosen according to the worst—case scenario. By the aid of finite element method (FEM) based COMSOL Multiphysics software program, not only the effect of distance between the antenna and the head model but also the effect of antenna’s angle relative to the head on SAR and the temperature distribution in the head model were investigated. It was shown in the study that the distance and the angle of the antenna to the head had significant importance on the SAR values and the temperature increase in the head. As result of the Simulation, it was found that SAR values at 900 MHz were under the safety limit values whereas at 1800 MHZ were under the limits when the distance between the antenna and the head was 0.2 cm. Furthermore, it was noted that the temperature increase on the head was in good agreement with the other studies.
Temperature and Specific Absorption Rate Distribution in the Human Head Exposed to RF Propagation at Different Distances and Angles