Yatırım bankacılığının şirket satın alma ve birleşmelerdeki rolü, Türkiye’nin AB’ye uyumu açısından karşılaştırmalı bir analiz - Satoğlu, Serdar (My University, 2010)
Yatırım bankaları genellikle birincil piyasada menkul kıymetlerin yaratılması ve satılması konusunda uzmanlaşmış olup, geleneksel faaliyetleri birleşme ve satın alma konularında danışmanlık, aracılık yüklenimi ve menkul kıymetlerin satışı olarak sınıflandırılabilir. Finansal globalizasyon, piyasa gelişimi, düzenleyici ve denetleyici kurallar ve teknolojik değişim, finansal servislerin çeşitliliğinin artmasına, yeni ürünlerin ve faaliyetlerin yatırım bankacılığı faaliyeti kapsamına girmesine neden olmuştur. Gelişmiş bir sermaye piyasası ve bankacılık sektörüne sahip ülkeler ekonomik büyüme açısından önemli avantaja sahip olup, iki sektörün birbiriyle uyumlu bir rekabet içinde olması da kaynakların çeşitli alanlar arasında etkin dağılımına yardımcı olmaktadır. Finans sektörü büyüme stratejilerinin en önemlisi olarak görülen ve dünya genelinde diğer sektörlerde de yoğun biçimde yaşanan birleşme ve satın almalara yoğun ilgi göstermeye başlamış ve bu ilgi gün geçtikçe artmağa devam etmiştir. Zaman içerisinde yatırım bankalarının birleşme ve satın alma faaliyetlerindeki işlevi önemli bir konuma gelerek, yeni mevzuatların gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde bu faaliyet dünyada olduğu gibi etkin bir biçimde işlememekte ve yatırım bankalarının faaliyet yelpazesinin yetersizliği dikkat çekmektedir. Böylece Türkiye’de değer yaratma fonksiyonunun işlevi beklenen düzeye ulaşamamıştır. Yatırım Bankaları, Birleşme ve Satın Alma, Veri Zarflama Analizi

Investment banks are generally specialized in composing and selling the securities in primary market that their traditional activities can be classified as counseling in mergers and acquisitions, acting as brokerage house and retailing in stock and bond markets. Financial globalization, market development, regulatory and supervisory rules and technological changes have brought about more diversified financial services and enabled new products-activites to be part of the scope of investment banking activities. The countries with both an advanced capital market and a banking sector have the outstanding advantage regarding to economical enpansion ; moreover , both sector’s coherent competition with each other facilitates the efficient dispersion of economic resources within the various fields. Recently, financial sector has intensively been interested in mergers and acquisitions which are accepted as the most important growth strategy and experienced widely among the other sectors in global world. That interest has been growing up day by day. Now the functionality of investment banks on merger and acquisition activities has reached a considerable situation, and consequently necessity of new regulations has come out. However, ( M & A ) doesn’t function effectively in our country, nor does it in the world. Especially in Turkey, the insufficiency throughout the investment banks’ range of activities draws attention. Thus, in Turkey, functionality of “creating value” hasn’t been able to reach an expected level. Key Words: Investment Banks, Mergers and Acquisitions, Data Envelopment Analysis
Keywords: Avrupa Birliği; Bankalar ve Bankacılık; Satın Alma_Bankalar ve Bankacılık; Şirketlerin Bütünleşme ve Birleşmeleri; Yatırım Bankacılığı