7. sınıf sosyal bilgiler dersi öğretim programının öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi - Avcı, İlknur (My University, 2024)
Bu araştırmanın amacı, 2024-25 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulamaya konan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli (TYMM) kapsamında hazırlanan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim tasarısının değerlendirilmesidir. 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programını oluşturan boyutlardan; içerik çerçevesi, beceri çerçevesi, öğrenme çıktıları, öğretme–öğrenme yaşantıları ve öğrenme kanıtları hakkında sosyal bilgiler öğretmenlerinin görüşleri alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması desenine başvurulmuştur. Bu modelde araştırmacı olaya müdahale etmeden derinlemesine inceleme yaparak olayı anlamaya çalışmıştır. Araştırmada durumla ilgili öğretmen değerlendirmelerine başvurularak uygulamaya fiilen katılanların görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının öğretmen görüşlerine dayalı bir değerlendirilmesinin yapıldığı bu çalışmanın, uygulayıcı görüşlerini içermesinden dolayı yeni öğretim programının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine katkı sağlaması bakımından önem taşıdığı düşünülmektedir. Araştırmanın çalışma grubu; amaçlı örnekleme yöntemlerinden, ölçüt örnekleme, kartopu örnekleme ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi ile belirlenmiştir. Çalışmaya katılmaya gönüllü, en az beş yıl meslekî deneyimi olan ve kolay ulaşılabilir 16 sosyal bilgiler öğretmeninin görüşleri alınmıştır. Çalışma grubu ile dört farklı odak grup görüşmesi yapılmıştır. Odak grup görüşmesinden elde edilen veriler, içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin görüşlerine göre; sadeleştirme, beceri temelli yaklaşım, öğretme–öğrenme süreçlerindeki etkinlikler ve bireysel farklılıkların işe koşulması olumlu karşılansa da ders saatlerinin yetersiz olması, sınıf mevcutlarının kalabalık olması, beceri öğretimine yönelik öğretmen yeterliklerin zayıf olması, bölgesel farklılıkların göz önünde bulundurulmaması, merkezi sınavlara yönelik olmaması ve gerçeklikten uzak olması nedenleriyle uygulanabilirliğin zayıf olduğu ve önceki programlarda ortaya konan sorunları büyük ölçüde taşıdığı tespit edilmiştir. Bu çalışma ile elde edilen bulguların, uygulayıcıların gözünden mevcut durumun anlaşılmasına yardımcı olacağı, program geliştirme ve iyileştirme sürecine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

The aim of this research is to evaluate the draft of the 7th Grade Social Studies Curriculum prepared within the framework of the Turkey Century Education Model (TYMM), which has been gradually implemented starting from the 2024-25 academic year. Opinions of social studies teachers were gathered regarding various dimensions of the curriculum, including content framework, skill framework, learning outcomes, teaching-learning experiences, and learning evidence. The study employed a case study design, a qualitative research approach, where the researcher conducted an in-depth examination without intervening, aiming to understand the context. Teacher assessments were used to capture insights from those directly involved in implementing the curriculum. This study, which evaluates the 7th Grade Social Studies Curriculum based on teacher perspectives, is considered significant for contributing to the development and improvement of the new curriculum by incorporating the viewpoints of practitioners. The study group was selected through purposive sampling techniques, specifically criterion sampling, snowball sampling, and convenience sampling. The views of 16 social studies teachers, who volunteered to participate, had at least five years of professional experience, and were easily accessible, were obtained. Four separate focus group interviews were conducted with the study group, and the data from these interviews were analyzed using content analysis. According to the teachers' views, although simplification, skill-based approaches, activities in teaching-learning processes, and consideration of individual differences were positively received, factors such as insufficient class hours, large class sizes, weak teacher competencies for skill teaching, lack of consideration for regional differences, absence of alignment with centralized exams, and lack of real-world relevance limited the applicability of the curriculum and largely perpetuated issues present in previous programs. The findings of this study are expected to aid in understanding the current situation from the practitioners' perspective and contribute to the process of curriculum development and improvement.
Evaluation of the 7th grade social studies curriculum according to teachers' opinions
Keywords: Century of Türkiye Education Model; Curriculum Evaluation; Evaluation of the Century of Türkiye Education Model Social Studies Curriculum; Öğrenim ve öğretim (Ortaöğretim); Öğretmen Görüşleri; Program Değerlendirme; Social sciences; Social Studies Curriculum; Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı; Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programının Değerlendirilmesi; Sosyal bilimler; Study and teaching (Secondary); Teachers' Opinions; Turkey; Türkiye; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli