Subakromial sıkışma sendromu tanısı almış hastalarda skapular diskinezi, propriosepsiyon, ağrı ve fonksiyonellik arasındaki ilişkinin araştırılması - Aras, Zeynep (My University, 2019)
Amaç: Çalışmanın amacı; subakromial sıkışma sendromu olan hastalarda skapular diskinezi, propriosepsiyon, ağrı ve fonksiyonellik arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 20 subakromial sıkışma sendromu (SSS) olan ve 20 sağlıklı birey dahil edildi. Ağrı değerlendirmesi için Vizüel Analog Skala (VAS), fonksiyonel değerlendirme için Quick DASH ve SPADI, omuz eklem hareket açıklığı ölçümü için dijital gonyometre, propriosepsiyonun değerlendirilmesi için Lazer İmleç Yardımlı Açı Tekrarlama Testi (Lİ-ATT), diskinezinin değerlendirilmesi için Lateral Skapular Kayma Testi (LSKT)kullanıldı.Sonuç: VAS, QuickDash ve SPADI (p=0,000; 0,000;0,000) ve omuz eklemi fleksiyon ve abdüksiyon hareket açıklığı ölçümlerinde (p=0,000) iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. Gruplar arasında skapular diskinezi bulunma sıklığı açısından anlamlı farklılık bulunmadı(p=0,204). Omuz propriosepsiyon ölçüm değerlerinde; etkilenen ekstremite ile sağlam ekstremitenin karşılaştırılmasında 90° fleksiyon, 55° abdüksiyon ve 125°abdüksiyonda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanırken (p=0,012;0,002;0,038), 55°fleksiyon, 125° fleksiyon ve 90° abdüksiyonda istatistiksel anlamlı farklılık görülmedi (p˃0,05). SSS’lu ekstremite ve kontrol grubunun dominant ekstremitesinin propriosepsiyon ölçümleri karşılaştırıldığında 125˚fleksiyonda istatistiksel anlamlı fark saptanamazken(p˃0,05), diğer ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur(p<0.05). Tartışma: SSS grubu ve kontrol grubu arasında ağrı, fonksiyonel seviye ve propriosepsiyon anlamlı derecede farklı bulunmuştur ancak skapular diskinezi açısından SSS grubu ve kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunamamıştır.

Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between pain, functional level, scapular dyskinesia and joint position sense in subacromial impingement syndrome.Material and Method: Twenty Subacromial impingement syndrome(SIS) and twenty healthy were recruited to the study. We used Visual Analogue Scale (VAS), Quick DASH, SPADI, shoulder joint angle with digital goniometer, the Lateral Scapular Slide Test (LSST) and The laser-pointer assisted angle reproduction test (LP-ART). Results: We found statistically significant difference in VAS, QuickDash and SPADI (p = 0,000; 0,000;0,000), shoulder joint flexion and abduction angle (p = 0,000) in patient group compared to controls. On the other hand we didn’t observe significant difference scapular dyskinesia rate between the groups. There was statistically significant difference in between affected and healthy extremity with respect to positions of 90° flexion, 55° abduction and 125° abduction (p=0,012;0,002;0,038), but we didn’t find statistically significant difference between the groups at 55°flexion, 125° flexion ve 90° abduction positions (p˃0,05). When we compared proprioception measurements of the extremity of SIS and dominant extremity of the control group; no statistically significant difference was found at the 125° flexion (p˃0,05) position, however there was a statistically significant difference in other positions (p <0.05).Conclusions: We found statistically significant difference in pain, functional levels and joint position sense in SIS group compared to controls. However, we didn’t observe significant difference scapular dyskinesia rate between the groups.
Keywords: Ağrı; Fizik Tedavi; Fizik tedavi teknikleri; Fonksiyonellik; Functionality; Pain; Physical Therapy; Physical therapy techniques; Proprioception; Propriosepsiyon; Scapular Dyskinesia; Skapular Diskinezi; Subacromial Impingement Syndrome; Subakromial Sıkışma Sendromu