Masa tenisi çok top antrenmanının 9-12 yaş grubu çocuklarda görsel reaksiyon performansındaki etkisinin incelenmesi - KAYA, Yakup; DURU, Adil Deniz (My University, 2016)
Görsel dikkat çevremizde gerçekleşen olaylara olan farkındalığımız ile ilişkilidir. Görsel dikkat bilginin seçimini gerektirdiği için, dikkatin yüksek olması olaylara verdiğimiz reaksiyonların ivedileşmesinde önemli rol oynamaktadır. Sportif faaliyetlerde, görsel dikkatin, doğrudan performansa etki edeceği açıktır. Görsel dikkatin yüksek olması, planlanan hareketin doğru ve hızlı gerçekleştirilmesine etki eder. Bu çalışma kapsamında, masa tenisi sporuna başlamamış iki grup, hazırlanan bir görsel dikkat paradigması ile test edilmiştir. Gruplardan birine masa tenisi Eğitimi verilmiş, diğer gruba eğitim uygulanmamıştır. Antrenman programı 12 hafta boyunca haftada 3 gün uygulanmıştır. Antrenmanlar sonunda son ölçümler gerçekleştirilmiş ve katılımcıların paradigmaya verdikleri yanıtlar analiz edilmiştir. Paradigma, elle atılan hızlı ve yavaş servislerin videolarını ve robot tarafından atılan servislerin video uyaranları olarak belirlenmiştir. Göz takip cihazı ile katılımcıların performansları kayıt altına alınmıştır. Dört farklı uyaran ile test edilen katılımcıların, ön test sonuçlarına göre sadece elden hızlı şekilde atılan servislerin izlenme performansında anlamlı farklılık gözlenmiştir. Eğitim sonrasındaki ölçümlere göre, deney grubunun elden hızlı atılan servislere karşılık belirgin bir gelişme gösterdiği görülmüştür.
Keywords: Göz takibi, Masa tenisi