Para Arzının Konut Kredilerine Etkileri: Türkiye Örneği_x000D_ - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Konut kredileri bankaların yıllarca bankaların müşterilerine sunduğu önemli enstrümanlardan bir tanesidir. Tabi ki parapolitikacılar bu tip kredileri her zaman için ekonomik bir müdahale şeklinde görmüşlerdir. Dolayısıyla da ülkede ne zamangenişleyici bir para politikası izlenmeye başlanacaksa konut kredileri vazgeçilemeyecek bir para politikası araçlarından birtanesi olmuştur. Sonuçta emisyon hacminde artan bir genişleme olduğunda yani para arzının arttığı dönemlerde bu tipkredilerin varlığı ve cazibesi her zaman ekonomik anlayışın bir ürünü olmuştur. Bankalar piyasanın canlanabilmesi adınazaman zaman çok düşük faiz oranlarıyla vatandaşın konut sahibi olabilmesi için konut kredileri sunmuşlardır. Ama diğertaraftan ekonomik istikrarın olmadığı dönemlerde de yüksek oranlı konut kredileri vererek piyasanın bir anlamda konutkredilerinden uzak durmasını sağlamışlardır.Bu çalışma kapsamında seçilmiş parasal büyüklüklerin tanımları doğrultusunda, 2005-2019 yılları arasında oluşan paraarzı ve konut kredileri arasındaki ilişki analiz edilerek Granger nedensellik testi kullanılacaktır. Bu kapsamda Grangernedensellik testi için ilk aşamada serilerin durağanlık mertebeleri belirlenecek ve seriler arasında eşbütünleşme ilişkisiaraştırılacaktır. Elde edilen bulgulara göre nedensellik analizi gerçekleştirilecektir.

Housing loans are one of the most important instruments that banks offer to customers. Of course, monetary politicians_x000D_ have always viewed these types of loans as an economic intervention. Therefore, whenever an expansionary monetary_x000D_ policy is to be followed in a country, housing loans have become an indispensable monetary policy tool. As a result, when_x000D_ there is an increasing expansion in monetary policy, the existence and attractiveness of such loans has always been a_x000D_ product of this economic understanding. Banks have offered mortgage loans from time to time with very low interest_x000D_ rates in order to stimulate the market. But, on the other hand, they have provided high rates of housing loans in periods_x000D_ when there was no economic stability, and in a sense, they have kept the market away from housing loans._x000D_ Within the scope of this study, in line with the definitions of selected monetary aggregates, the Granger causality test will_x000D_ be used in analyzing the relationship between the money supply and housing loans from 2005 to 2019. In the first stage_x000D_ for the Granger causality test, the stationary levels of the series will be determined and the cointegration relationship_x000D_ between the series will be investigated. Causality analysis will be performed according to the findings obtained.
The Effects of Housing Loans Money Supply: The Case of Turkey