Unutulma hakkı - Yasak, İlyas Atakan (My University, 2023)
İnsan hayatındaki değişim, teknolojinin geometrik şekilde ilerlemeye başlamasıyla birlikte hızlanmıştır. İnsanların günlük ritüelleri de bu kapsamda değişime uğramıştır. İnternet de bu çerçevede insan hayatının odak noktası olmaya başlamıştır. Özellikle sosyal medyanın son yirmi yıl içerisinde hayatımıza girmesi ile insanların ve hayatlarındaki yeri daha da artmıştır. Tüm bunlar neticesinde insanlar, internet öncesinde fiillerine veya sözlerine yazılı olsa dahi belirli bir süre geçtikten sonra diğer insanlar tarafından ulaşılması oldukça meşakkatliydi. Fakat artık internet içerisinde yer alan bu etkileşimlere ulaşım herkes tarafından birkaç saniye içerisinde erişilebilmektedir. Bu durum da kişinin kendini maddi ve manevi olarak geliştirmesine engel olabilecek niteliktedir. Çünkü kişinin yapmış olduğu fiilin, paylaşımın veya etkileşimin üzerinden belirli süre geçtikten sonra, o kişinin yapılmış olan paylaşım da etkileşim de ya da fiil de var olandan tamamen farklı bir kişi haline dönüşmüş olması olasıdır. İnsanlığın gelişimi ile paralel şekilde sorunlara çözüm üreten hukuk, bu konuda da bir gelişim göstermekte ve kişilerin geçmişte yer alan bilgilerinin unutulmasına, bir diğer ifadeyle kişiye yeni bir sayfa açmasına imkân tanımaktadır. Bu çerçevede de bu tezin konusunu unutulma hakkı oluşturmaktadır. Tezin amacı ise, internet içerisinde yer alan kişilere ait bilgilerin gerektiğinde unutulmasının ne şekilde mümkün olduğunun ve nasıl kullanılacağının hukuken incelenmesidir. Tezin bu amacını gerçekleştirirken mukayeseli hukuklar incelenip ülkemiz açısından da günümüz mevzuat hükümlerinde unutulma hakkının dolaylı olarak yer alması üzerinde durulup ilerleyen süreçte atılması gereken adımlardan bahsedilecektir. Ayrıca bu tez kapsamında unutulma hakkı ile ifade özgürlüğünün ve basın özgürlüğünün çatışması gündeme gelebileceği için bu konularda da hangi sınırların ne şekilde çizilebileceği tartışılacaktır.

The change in human life has accelerated with the geometrical progress of technology. People's daily rituals have also changed in this context. In this context, the Internet has become the focal point of human life. Especially with the introduction of social media into our lives in the last twenty years, the place of people and their lives has increased. As a result of all these, even if people's actions or words were written before the internet, it was very difficult to be reached by other people after a certain period of time. However, access to these interactions, which take place in the internet, is within a few seconds' reach by everyone. This situation can prevent a person from developing himself materially and spiritually. Because after a certain period of time has passed after the action, sharing or interaction that the person has made, it is possible that that person has turned into a completely different person from the one in the sharing, interaction or act. The law, which produces solutions to problems in parallel with the development of humanity, also shows a development in this regard and allows people to forget their past knowledge, in other words, to open a new page for the person. In this context, the subject of this thesis is the right to be forgotten. The aim of the thesis is to legally examine how it is possible to forget the information of the people on the internet when necessary and how it can be executed. While achieving this aim of the thesis, comparative laws will be examined and the indirect involvement of the right to be forgotten in the current legislation provisions in Turkey will be emphasized and the steps to be taken in the following process will be mentioned. In addition, within the scope of this thesis, since the conflict between the right to be forgotten and the freedom of expression and freedom of the press may come to the fore, it will be discussed how and what boundaries can be drawn on these issues.
Right to be forgotten
Keywords: Civil law; Data protection; Freedom of speech; Hukuk ve mevzuat; Internet; İfade özgürlüğü; İnternet; Kişisel verilerin korunması; Kişisel Verilerin Korunması Hakkı; Law and legislation; Medeni hukuk; Özel Hayatın Gizliliği Right to be Forgotten; Özel hukuk; Private law; Protection of personal data; Right to Privacy; Right to Protection of Personal Data; Social Media; Sosyal Medya; Turkey; Türkiye; Unutulma Hakkı; Veri koruma; Yasa ve yasama