Şirket birleşme ve devralmalarının yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenmesi ve uygulama - Mutlu, Murat (My University, 2025)
Şirket birleşme ve devralmalarının yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenmesi ve uygulama Şirketlerin yeniden yapılanma süreçlerinden biri olan birleşme ve devralma işlemleri, günümüz piyasa koşullarında stratejik bir önem kazanmıştır. İşletmeler birleşme ve devralma aracılığıyla pazar paylarını artırmayı, maliyet avantajı elde etmeyi, yeni pazarlara erişmeyi ve yenilik kapasitelerini geliştirmeyi hedeflemektedir. Ancak birleşme ve devralmalar yalnızca ekonomik gerekçelerle sınırlı olmayıp; şirketlerin tüzel kişiliklerinde, sermaye yapılarında ve hissedarlık ilişkilerinde köklü değişiklikler yaratarak çok boyutlu bir dönüşüm süreci ortaya çıkarmaktadır. Bu tez çalışmasında, birleşme ve devralma işlemleri başta Vergi Kanunları ve Türk Ticaret Kanunu olmak üzere ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde incelenmiştir. Ayrıca sürecin bütüncül bir biçimde anlaşılabilmesi adına, şirket değerleme yöntemlerine ile birleşme ve devralma sürecine yer verilmiştir. Böylece birleşme ve devralmalar hem hukuki hem de mali yönleriyle disiplinler arası bir perspektifle değerlendirilmiştir.

Review and implementation of company mergers and acquisitions within the framework of legal regulations Mergers and acquisitions, one of the restructuring processes of companies, have gained strategic importance in today's market conditions. Through mergers and acquisitions, businesses aim to increase their market share, gain cost advantages, access new markets, and enhance their innovation capacity. However, mergers and acquisitions are not limited to economic considerations; they create radical changes in companies' legal entities, capital structures, and shareholding relationships, reating a multidimensional transformation process. In this thesis, mergers and acquisitions are examined within the framework of relevant legal regulations, primarily Tax Laws and the Turkish Commercial Code. Furthermore, to provide a holistic understanding of the process, company valuation methods and the merger and acquisition process are included. Thus, mergers and acquisitions are evaluated from an interdisciplinary perspective, with both legal and financial aspects.
Review and implementation of company mergers and acquisitions within the framework of legal regulations
Keywords: Acquisition; Birleşme; Consolidation and merger of corporations; Devralma; Legal Regulation; Senetleri devralma teklifi (Menkul değerler); Şirketlerin bütünleşme ve birleşmeleri; Tender offers (Securities); Yasal Düzenleme Merger