Diş hekimliği uygulamalarında kullanılan Co-24,7Cr-5,4W-5Mo-Si alaşımının eklemeli imalat yöntemi ile üretilmesi ve karakterizasyonu - YALÇINKAYA, SENAİ (My University, 2022)
Bu çalışmada eklemeli imalat üretim tekniği Wolfram (W), Silisyum (Si), ve Molibden (Mo) katkılı Co-Cr biyomedikal alaşımını üretmek için tercih edilmiştir. Biyomedikal uygulamalada, Wolfram (W), Silisyum (Si), Molibden (Mo), Krom (Cr), ve Kobalt (Co) elementlerinden oluşan alaşım, yüksek aşınma ve iyi korozyon direnci ile bilinir. Eklemeli imalat üretim tekniklerinden Seçici Lazer Ergitme (SLM) yöntemi kullanılarak iki adet Co-Cr-Mo alaşımı üretilmiştir. Üretilen numunelerden biri daha sona ikincil bir ısıl tavlama işlemine tabi tutulmuştur. Üretilen alaşımların mikro yapıları X-Işını difraktometresi (XRD), Enerji yayıyımlı X-Işını analizi (EDX) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) kullanılarak incelenmiştir. Daha sonra, alaşımların elektrokimyasal korozyon testi, mikro sertlik testi ve Arşimet prensibi yoğunluk ölçümü ile mekanik özellikleri analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen veriler şunu göstermiştirki, eklemeli imalat üretim tekniği ile homojen mikroyapılı bir Co-Cr-Mo alaşımı üretilmiştir. Ayrıca tavlama ısıl işlem, malzemenin mikro yapısı ve mekanik özellikleri üzerinde ciddi değişikliklere sebep olmuştur. Bu değişikliklerden en önemlisi alaşımı oluşturan tanelerin küçülmesine sebep olarak, alaşımın mikro sertlik değerinin artmasına neden olduğu görülmüştür.

In this study, additive manufacturing technique was preferred to produce Wolfram (W), Silicon (Si), and Molybdenum (Mo) doped Co-Cr biomedical alloy. In biomedical applications, the alloy consisting of Wolfram (W), Silicon (Si), Molybdenum (Mo), Chromium (Cr), and Cobalt (Co) elements as known for its high wear and good corrosion resistance. Two group of Co-Cr-Mo alloys were produced using the Selective Laser Melting (SLM) method, one of the additive manufacturing manufacturing techniques. One of the produced samples was then subjected to a secondary heat treatment process. The microstructures of the produced alloys were investigated using X-Ray diffractometry (XRD), Energy dispersive X-Ray analysis (EDX) and scanning electron microscope (SEM). Then, the mechanical properties of the alloys were analyzed by electrochemical corrosion test, microhardness test and Archimedes principle density measurement were the final tests. The data obtained as a result of the analyzes showed that a homogeneous microstructured Co-Cr-Mo alloy was produced by the additive manufacturing production technique. In addition, heat treatment caused serious changes on the microstructure and mechanical properties of the material. The most important of these changes was the reduction of the grains forming the alloy, resulting in an increase in the microhardness value of the alloy.
Characterization of Co-24,7Cr-5,4W-5 Mo-Si alloy used dental applications produced by additive manufacturing method
Keywords: MÜHENDİSLİK, ÇOK DİSİPLİNLİ; Mühendislik; Mühendislik, Bilişim ve Teknoloji (ENG); ENGINEERING, MULTIDISCIPLINARY; ENGINEERING; Engineering, Computing & Technology (ENG); Co-Cr-Mo; additive manufacturing; biomaterials; microstructure; BIOMEDICAL ALLOY; BIO-CORROSION; IMPLANTS; Co-Cr-Mo; eklemeli İmalat; biyomalzeme; mikroyapı; Co-Cr-Mo; additive manufacturing; biomaterials; microstructure