Ferulago Thırkeana (BOISS.) BOISS. bitkisi üzerinde farmakognozik araştırmalar - Köksal, Emine Pınar (My University, 1999)
Bu çalışmada Ferulago thirkeana ( Boiss. ) Boiss. ( Umbelliferae ) bitkisinin çiçekleri ve meyvaları botanik ve kimyasal açıdan incelendi. Ferulago thirkeana bitkisinin çiçek ve meyvaları 24 Haziran 1997 tarihinde İstanbul, Çatalca, koru çevresi ağaçlandırma alanından toplandı. F.thirkeana bitkisinin kurutulup toz edilen çiçek ve meyvaları, Soxhlet apareyinde petrol eteri, dietil eter, kloroform, etil asetat, etanol ile tüketildi. Ekstreler yoğunlaştırıldı. İnce tabaka kromatografisiyle tetkik edildi. Etil asetat ekstresinde saptanan kumarin bileşikleri üzerinde çalışmanın yürütülmesine karar verildi. Silikajel ile hazırlanmış sütuna ekstre yerleştirildikten sonra sütunun yıkanmasına petrol eteri ile başlandı. Ve daha sonra artan oranlarda benzen, kloroform, etanol ve metanole geçildi. Alınan fraksiyonlar yoğunlaştırıldıktan sonra ince tabaka kromatografisi ile kontrol edildikten sonra benzer olanlar birleştirildi. Fraksiyonlardan bazılarını kirlilikten kurtarmak ve saflaştırmak amacıyla preparatif ince tabaka kromatografisi kullanıldı. Elde edilen kumarin bileşiklerin yapısı ultraviyole ( UV ), İnfrared ( IR ), nükleer manyetik rezonans ( 1H-NMR ), spektrumları ve şahit maddelerle yapılan kromatografik karşılaştırmalar ile saptandı. Ferulago thirkeana bitkisinden elde edilen kumarinler olarak isoimperatorin, marmesin senecioat, 5-(2-hidroksi-3-metoksi-3-metil butoksi) psoralen, umbelliferon ve aromatik bileşik olan 1-asetilhidrokinon 4-galaktozit saptandı. Sonuç olarak kumarin bileşikleri bakımından incelenen Ferulago thirkeana bitkisinden dört kumarin bileşiği ve bir aromatik bileşik elde edildi. PHARMACOGNOSIC RESEARCHES ON FERULAGO THIRKEANA (BOISS.) BOISS.

In this work, the flowers and fruits of Ferulago thirkeana (Boiss.) Boiss. (Umbelliferae) have been investigated both botanically and chemically. The flowers and fruits were collected from Çatalca, Istanbul on June 24th, 1997. The powdered flowers and fruits of Ferulago thirkeana were extracted with petroleum, diethyl ether, choloroform, ethylacetate, ethanol respectively. The extracts were concentrated and investigated by thin layer chromatography and it was decided to work on the coumarin compounds which were found in the ethyl acetate extract. For this reason the concentrated extract was applied to the column prepared by silica gel and then this column was eluted first with petroleum and then benzene, choloroform, ethanol, methanol, in increasing amounts. The concentrated fractions obtained from the column were applied to thin layer chromatography and similar ones were combined. Preparative thin layer chromatography was used in purifying some fractions. The structures of the obtained coumarin compounds were determined with UV, IR, 1H-NMR spectra and by chromatographic tests done with reference substances. The coumarins obtained from Ferulago thirkeana were determined as isoimperatorin, marmesin senecioate, 5-(2-hydroxy-3-methoxy-3-methyl butoxy) psoralen, umbelliferone. In addition an aromatical compound 1-acetylhydroquinone 4-galactoside was also obtained from the plant. In conclusion four coumarin compounds and one aromatical compounds has been found in Ferulago thirkeana.
Keywords: Farmakognozi