Bir siyasetçi portresi: Kasım Gülek hayatı ve siyasi faaliyetleri (1905-1996) - Balcı, Meral (My University, 2006)
Kasım Gülek Türk siyaset tarihinde, özellikle çok partili hayata geçiş döneminde, CHP içinde yeni bir politika anlayışı uygulayan tanınmış siyaset adamlarından biridir. Atatürk tarafından, 30 yaşını doldurduktan sonra milletvekili olması koşuluyla CHP'ye yazdırılan Kasım Gülek, 1950–1959 yılları arasında CHP’nin Genel Sekreterliğinde bulundu. Geniş halk kitlelerini partisine tekrar kazandırmak amacıyla tüm yurdu gezen ve halkın sevgisini kazanan Kasım Gülek'in renkli bir uluslararası siyasi kariyeri de bulunmaktadır. Bu çalışmada yararlanılan temel kaynaklar, TBMM Zabıt Cerideleri, Kasım Gülek ile ilgili çeşitli basın organlarında çıkan yazılar, Gülek’in kendi konuşmaları ve makaleleridir. Bu tezde, bir devlet adamı olarak Kasım Gülek’in faaliyet ve düşünceleri incelenerek, CHP içindeki rolü anlatılmaya çalışılırken, dönemin önemli siyasal olaylarına da değinilmiştir.

Kasım Gülek, is one of the most popular politicians who applied a new political tendency in Republican People’s Party, during the transition period to the Multi-Party System in Turkish political history. Gülek, who had been registered in Republican People’s Party by Atatürk on condition that he would be a deputy at the age of 30, became the Secretary General of this party between 1950 and 1959. Gülek, who visited nearly all parts of the country in order to regain the supporters of the party, had also a very colourful international politic career. The primary sources used in this study are TBMM Zabıt Cerideleri, writings about Kasım Gülek in press, the speeches done by Gülek and the articles written by him. In this thesis, while Kasım Gülek’s activities, ideas and his contributions to the Republican People’s Party were being studied, the political events of the term were also pointed out.
Keywords: Kasım Gülek, 1905-1996_Biyografi