Akut koroner sendromlar sonrası kısıtlılık ve semptomların değerlendirilmesi - Özcanlı, Derya (My University, 2012)
1.ÖZET Akut Koroner Sendromlar Sonrası Kısıtlılık ve Semptomların Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, akut koroner sendromlar (AKS) sonrasında hastaların kısıtlılık ve semptomları ile yaşam kalitesi, anksiyete ve depresyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Metodolojik ve tanımlayıcı olarak yapılan bu çalışmanın örneklemini 245 akut koroner sendrom geçiren hasta oluşturdu. Veriler, hasta tanıtım formu, Kardiyovasküler Kısıtlılık ve Semptomlar Profili, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirmesinde; geçerlik, güvenirlik testleri (doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri, Pearson’s korelasyon, Cronbach alfa, madde toplam puan korelasyonları ve test tekrar test), tek yönlü varyans analizi, t test, Mann-Whitney-U, Spearman ve Pearson’s korelasyon analizleri, regresyon ve kruskal wallis h testi gibi istatistiksel metodlar kullanıldı. Çalışmada hastaların göğüs ağrısı ve solunum yetersizliğini hafif düzeyde, yorgunluğu orta düzeyde hissettikleri, fiziksel ve sosyal fonksiyonda orta düzeyde, kadınlara özgü ev içi faaliyetlerinde ve erkeklere özgü ev içi faaliyetlerinde hafif düzeyde, cinsellikte normal düzeyde kısıtlılık yaşadıkları, kaygı düzeylerinin orta derecede olduğu, bilek şişliğinin oldukça az düzeyde olduğu belirlendi. Sosyo- demografik değişkenlerden; cinsiyet, birlikte yaşanılan kişiler, eğitim, medeni durum, meslek, çalışma durumu ve yaş, klinik değişkenlerden; komplikasyon ve risk faktörü olması, beden kitle indeksi, egzersiz proğramı, diyet ve ilaç kullanımı genel olarak kısıtlılık ve semptomlar ile yaşam kalitesini etkilemektedir. Sonuç olarak; akut koroner sendrom geçiren hastalarda görülen kısıtlılık ve semptomların değerlendirilmesinin, yaşam kalitesini artırmaya yönelik tedavi ve uygulamaların planlanmasında önemli bir yer tuttuğu kanısına varıldı. Akut koroner sendrom, kısıtlılık ve semptomlar, yaşam kalitesi. 2.

The Evaluation of Limitations and Symptoms in After Acute Coronary Syndromes The aim of this study was to determine relationships among the limitations and the symptoms with quality of life, anksiety and depression levels of patients with after acute coronary syndromes. This study was designed methodological and identificial, the sample consisted of 245 patients with to transmit acute coronary syndrome. The data were collected from using the patient information form, Cardiovascular Limitations and Symptoms Profile, SF-36 Quality of Life Questionnaire and the Hospital Anxiety and Depression Scale. For the analysis of data, statistical mehods such as the reliability and validity tests (exploratory and confirmotory factors analysis, Pearson’s correlasion, Cronbach’s alpha, item-total correlation and test-retest) one way ANOVA, independent samples t test, Mann Whitney-U, correlation analysis, regression and Kruskal Wallis test were used. This study determined that the patients had mild symptoms of chest pain and respiratory failure, middle level fatigue, very low level symptoms of swelling in the wrist, medium level of physical and social functioning, mild limitation in-house activities for women and men, moderate levels of anxiety, sexuality in general were alive. Socio-demographic variables; gender, people with the living, education, marital status, occupation, employment status and age, clinical variables; to be complications and risk factor, body mass index, exercise programs, diet and medication use generally affects the quality of the life. As a result, the evaluation of limitations and symptoms in patients with acute coronary syndrome has an important place in planning the treatment in order to improve of the quality of life. Acute coronary syndrome, limitations and the symptoms, quality of life.
Keywords: İç Hastalıkları; Tıp