Üstün Yeteneklilerin Eğitiminde Alternatif Bir Uygulama: Leonardo Modeli - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Üstün yetenekli öğrencilerin eğitimine başta Amerika, Birleşik Krallık, İsrail, Güney Kore ve Almanyaolmak üzere birçok gelişmiş ülke büyük önem vermektedir. Bu ülkelerde, bu alanda çok sayıda proje çalışmaları yürütülmüş ve farklı modeller geliştirilmiştir. Hollanda’da devlete ait “normal” ilköğretim okullarına ek olarak farklı eğitim modellerinin uygulandığı alternatif okullar bulunmaktadır. Montessori, Leonardo, Jenaplan ya da Dalton modellerinin uygulandığı bu alternatif okullarda, üstün yetenekli öğrenciler normal okullara göre daha fazla bireysel çalışmaimkânı bulabilmektedir. Bu çalışmada, Hollanda’daüstün yetenekli öğrencilere yönelik olarak geliştirilenLeonardo modeli incelenmeye çalışılmıştır. Bu modelle ile ilgili kitap, tez, makale ve elektronik kaynakların tarandığı bu çalışmada elde edilen bilgiler; 1) Leonardo modelinde eğitim-öğretim, 2) Leonardo okullarına başvuru prosedürü, 3) Leonardo modelindeders programı, 4) Leonardo eğitmenlerinin özellikleri,5) Leonardo modeliyle ilgili yapılan araştırmalar, 6)Leonardo modeline yönelik eleştiriler olmak üzerealtı başlık altında ele alınmıştır

Many developed countries, especially United States, United Kingdom, South Korea and Germany, attach great importance to the education of gifted students. Numerous studies have been carried out in these countries and different models have been developed. In the Netherlands, in addition to the state-owned “normal” primary schools, there are alternative schools in which different models of education are applied. In these alternative schools where Montessori, Leonardo, Jenaplan or Dalton models are applied, gifted students can find more individual work opportunities than normal schools. In this study, the Leonardo model developed for gifted students in the Netherlands was examined. The information obtained for this study includes books, theses, and articles: 1) Education in Leonardo model, 2) Application procedure to Leonardo schools, 3) Curriculum in Leonardo model, 4) Characteristics of Leonardo instructors, 5) Researches about Leonardo model, 6) Criticism of Leonardo model.
An Alternative Program in Gifted Education: Leonardo Model