Application of quality function deployment in information systems development - Yörük, Süleyman Serdar (My University, 2003)
Bir bilgi sistemi teknik anlamda bir organizasyonda kontrol ve karar vermeyi desteklemek için bilgiyi toplayan, işleyen, saklayan ve dağıtan bir dizi bağlantılı ve tamamlayıcı parçadan oluşur. Bilgisayar tabanlı bilgi sistemleri bilgiyi işlemek ve dağıtmak için bilgisayar donanım ve yazılım teknolojisini kullanır. Bu tezde bilgi sistemleri terimi bilgisayar tabanlı bilgi sistemlerini ifade etmek için kullanılacaktır. Bilgi sistemi geliştirme süreci sistem analizi, sistem tasarımı, programlama, test, geçiş, uygulama ve bakım etkinliklerinden oluşur. Bu çalışma bilgi ihtiyaçlarının ve sistemin bu amacı nasıl karşılayacağının belirlendiği ilk iki aşama olan sistem analizi ve sistem tasarımı etkinlikleri üzerine yoğunlaşmıştır. Bilgi sistemi geliştirme pahalı bir süreçtir ve genellikle müşteri beklentilerinin çok gerisinde kalır ve uygulamaya alınabilse dahi bu beklenenden çok sonra gerçekleşir. Yazarın bilgi ve deneyimine göre bilgi sistemleri geliştirme sürecindeki pahalı ve radikal değişikliklere Türkiye'de çok sık rastlanmakta ve bu projenin bırakılmasına dahi neden olabilmektedir. Bu alışmasında bilgi sistemleri geliştirme sürecinin erken safhalarına uygulanabilecek bir metod geliştirilmiştir. Geliştirilen metod müşteri seçimi ve önceliklendirilmesi, müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi ve gizli isteklerin açığa çıkarılması, belirlenen ihtiyaçların önceliklendirilmesi ve bunların ürün fonksiyonlarına, kalite elemanlarına ve süreç ortamına aktarılmasına olanak sağlamıştır. Bu çalışma ile geliştirilen ve müşterinin gerçek memnuniyetini hedefleyen metodun sistem geliştirme sürecini kısaltacağı ve toplam sistem geliştirme maliyetini düşüreceği inancındayız. Aralık, 2003Süleyman Serdar Yörük Kalite Fonksiyon Göçerimi, Bilgi Sistemi Geliştirme, Hizmet Kalitesi, İhtiyaç Mühendisliği, Yazılım KFG An information system (IS) can be defined technically as a set of interrelated components that retrieve, process, store and disseminate information to support decision making and control in an organization. Computer based information system rely on computer hardware and software technology to process and disseminate information. In this dissertation the term information systems refer to the formal, organizational computer-based information systems (CBIS). IS development refers to activities consist of system analysis, systems design, programming, testing, conversion, production and maintenance. This study concentrated on the first two activities, systems analysis and design where the information requirements and how the system fulfill this objective. Systems development is an expensive process and usually fall behind the expectations of user and production activity is achieved much later than expected if ever. According to the knowledge and experience of the author costly radical changes in the system development activities are very common in Turkey, which even may result in discontinuation of the project. Quality Function Deployment is a system of new product development that helps managers and engineers determine what customers really want and translates those requirements into product features. In this dissertation a methodology based on Quality Function Deployment was developed and applied to early stages of information systems development. The methodology applied to customer selection, prioritization, customer requirements determination and elicitation, prioritization of these requirements, conversion of these requirements into product functions, quality elements and process environment. We believe that the developed method, which targets the customers' genuine delight, will shorten the systems development time and reduce total development cost. December, 2003Süleyman Serdar Yörük Quality Function Deployment, Information Systems Development, Service Quality, Requirements Engineering, Software QFD
Keywords: Bilgi Sistemleri