Atatürk Kitaplığı M.C. O.71 numaralı 909-933/ 1503-1527 tarihli İn’amat defteri (transkripsiyon-değerlendirme) - Gök, İlhan (My University, 2014)
İstanbul Belediyesi Atatürk Kitaplığı Muallim Cevdet Yazmaları O.71 numarada bulunan İn‘âmât Defteri adlı bu defter 909–933/ 1503-1527 yılları arasını kapsamaktadır. Defterin 909/ 1503 ve 910/ 1504 yılları Ömer Lütfi Barkan ve Mustafa Açıkgöz tarafından neşredilmiştir; ancak türünün ilk örneği olduğu için bu defterin bir bütün olarak transkripsiyon ve değerlendirmesinin yapılması gerektiği fikrinden hareketle bu çalışma meydana getirilmiştir. Çalışmamızda Barkan ve Açıkgöz'ün çalışma metodundan yararlanmakla birlikte metod olarak farklı bir yol izlemeyi tercih ettim. Defterde 909-933/ 1503-1527 tarihleri arasında genel olarak devlet adamlarına, elçilere, saray mensuplarına, ulemaya ve şeyhlere, sanatkârlara ve şairlere, devlet teşkilatının çeşitli kademelerinde bulunan vazifelilere, muhtelif vesilelerle in‘âm, tasadduk, teşrîf, tevcîh, irsâliye ve âdet vb. başlıklar altında para, değerli kumaş ve hediyelerin verildiği görülmektedir. Bu Defter, günümüze kadar birçok araştırmacının, siyasi, askeri, edebi, mimari, idari vb. alanlardaki çalışmalarının ana kaynağı olmuştur. Keza 909-933/ 1503-1527 tarihleri arasındaki farklı alanlara ait kayıtları ihtiva etmesinden dolayı bu defter, yeni araştırmalara önemli bir kaynak olacaktır. tasadduk, teşrîf, tevcîh, irsâliye ve âdet.

This book named İn‘âmât register book in O.71 number of Muallim Cevdet Manuscripts in Istanbul Municipality Atatürk Library covers the years between 909-933/ 1503-1527. 909/ 1503 and 910/ 1504 years of the book had been published by Ömer Lütfi Barkan and Mustafa Açıkgöz; however the transcription and examining of the book as a whole had to be done because it was the first book of its kind. In my work I prefered to follow a different way as method although I used the metods of Barkan and Açıkgöz. In the book it is observed that in the years between 909-933/ 1503-1527 generally on various occasions money, precious fabrics and gifts had been given in the form of in'âm, charity, honour, confer, shipment, custom etc. to statesmen, ambassadors, courtiers, ulema, sheikhs, artisans, poets and to staffs in various degrees of the state organization. The book up to this day has been the main source of works of many researchers, in the fields of political, military, literary, architectural, administrative etc. Likewise the book will be an important resource for new studies due to its wide range and records in different areas in the dates between 909-933/ 1503-1527. charity, honour, confer, shipment, custom.
Keywords: Tarih; Türkiye