Design of a photovoltaic-based renewable power system for an electrical machine laboratory : Operation and performance analysis - Nanish, Afiaa I. I. (My University, 2023)
Büyük nüfus artışı ve endüstriyel sektörlerdeki ilerlemeler nedeniyle enerji talebi her geçen gün hızla arttığından, kömür, gaz ve petrol gibi geleneksel yenilenemeyen enerji kaynaklarının kullanımı, karbon dioksit (CO2) ve sera gazlarının artmasına neden olur, bu da atmosfer ve ekosisteme için ciddi bir tehdit oluşturur. Son yıllardaki çalışmalar ve araştırmalar, bu kaynakların alternatifini bulma ve fosil yakıtların en önemli olumsuz etkilerinden biri olan kıyı ve su kirliliği, hava kirliliği ve orman tahribatı gibi sorunları yenilenebilir kaynaklar (YK'lar) aracılığıyla çözme gerekliliğine odaklanmıştır. Bu kaynakların en önemlilerinden biri, en yaygın kullanılan Güneş ve Rüzgar enerjisi formları olup, emisyonları azaltan ve birincil ve ikincil ağlar aracılığıyla enerji sağlayan jeneratörler ve enerji depolama sistemlerini içerir. Sosyal ve ekonomik sektörler de dahil olmak üzere birçok yaşam alanında enerji önemlidir. Enerji kaynakları birçok ülkede bulunsa da birçok ülkede elektrik eksikliği yaşanmaktadır. Güneş enerjisi, çevresel bakım ve geliştirme gerektirmeyen sınırsız bir kaynak olduğu için son yıllarda önemli çabaların ardından tüm seviyelerde mükemmel ve başarılı olarak kabul edilmiştir. Araştırmalara göre, Dünya'nın yüzeyine bir buçuk saat boyunca ulaşan güneş ışığının miktarı, tüm dünyanın bir yıllık enerji ihtiyaçlarını karşılamak için yeterlidir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, örneğin Nijerya'da en önemli elektrik kaynaklarından biri güneş enerjisine dayanmaktadır. Güneş enerjisi, günün her saatinde günlük enerji ihtiyaçlarımızı karşılamak için kullanılabilir. Güneş ışığı olmadığı saatlerde, talebi karşılamak için ek depolama cihazları kullanılır. Danimarka'da enerji üretimi gün boyunca gerçekleşse de tüketici tüketimi geceye odaklanır ve enerjinin büyük bir kısmı doğrudan evler tarafından tüketilmez, satılır. Suudi Arabistan, 2030 yılında Suudi Arabistan Krallığı'nda üretilen enerjinin %30'unun çeşitli YK'lerden gelmesi gerektiğine karar verdi ve bu nedenle rüzgar, jeotermal ve güneş fotovoltaik (PV) enerji kullanılmasını desteklemektedir. Bu karar, önemli kuruluşlar ve Suudi Enerji Verimliliği Otoritesi ile işbirliği içinde alınmıştır. Bu nedenle bu kaynakların yaygın kullanımının birçok faydası bulunmaktadır, en önemlisi sistem talebini yönetme, ihtiyaçları karşılama ve malzemelerin güvenilirliğini ve etkinliğini artırma yeteneğidir ve ekonomi üzerindeki etkilerini artırır ve birçok teşvik ve vergi muafiyeti alınmasını sağlar. Bu malzemeler son zamanlarda güncellenmiş, sanatsal performansları artırılmış ve akıllı ağlara dönüştürülmüştür ve çaba düzenleme, frekans düzenleme ve elektrik sistem stabilite düzenleme gibi çeşitli hizmetler sunar. Bu kapsamda, tez çalışmasında bir PV şebeke sisteminin tasarımı, modellemesi, uygulanması ve işletmesi ele alınmıştır. Bu sistem, 25 kilowatt tasarımına eşdeğer yükler için elektrik üretmeyi amaçlayan bir kaynak olarak önerilmiş ve be şekilde elektrik tüketiminde büyük tasarruf yapılacağı düşünülmüştür. Maksimum üretim kapasitesine ulaşıldığında ve maksimum üretim kapasitesi yaratan elektrik tüketildiğinde, güneş PV santrali elektrik talebini karşılamak için bir PV santrali olarak şebekeye bağlanır. Bu makalenin amaçlarından biri bir güneş PV sisteminin potansiyelini değerlendirmektir. Ayrıca, bu çalışma laboratuvara en yüksek oranda enerji sağlama ve en düşük maliyetle ve en iyi verimlilikle sağlama amacı taşır. Temel amaç güneş enerjisini günlük yaşamımızda başlıca kullanmaktır. Bu analizi, gelecekteki sorunlara karşı hazırlık veya arz sıkışıklığını önlemek amacıyla eksikliği kapatmak için işlev gösteren elektrik jeneratörleriyle genişlettik. Ayrıca, genel sistemin modellemesini oluşturmak için MATLAB/ Simulink ortamı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulardan çıkarılabilir ki; makine laboratuvarındaki belirli yükleri sorunsuzca beslemek adına sistem gayet iyi bir performans göstermektedir.

Because of the enormous population growth and advancements in the industrial sectors, energy demand is rising rapidly day by day. The use of conventional non-renewable energy sources, such as coal, gas, and oil, results in an increase in carbon dioxide (CO2) and greenhouse gases, which constitute a serious threat to the atmosphere and the ecosystem. Studies and research in recent years have concentrated on the necessity to find an alternative to these resources and to solve this problem through renewable sources (RSs), as coastal and water pollution, air pollution, and deforestation are some of the most significant negative impacts of fossil fuels. The most significant of these sources, which are the most frequently used forms of solar and wind energy, incorporate generators and energy storage systems, which lower emissions and provide power through primary and secondary networks. In many areas of life, including the social and economic sectors, energy is crucial. Even though energy resources are present in many nations, a lack of electricity is a problem in many of them. Solar energy has been deemed perfect and successful at all levels following significant attempts in recent decades to discover solutions and alternatives because it is a limitless source that does not require environmental maintenance and development. Our daily life could be powered by solar energy to an amazing extent. According to researches, the quantity of sunlight that reaches the surface of the Earth in an hour and a half is sufficient to provide all the world's energy needs for a complete year. The private electricity sector in Nigeria, which relies on solar energy as one of the most significant sources of electricity in the nation, especially in developing regions, has carried out this. During the hours of sunrise, solar energy can be used to meet our daily energy needs. During the hours of darkness, when there is no sunlight, extra storage devices are employed to meet demand. Although energy production takes place throughout the day in Denmark, consumer consumption is focused at night, when a major portion of the energy is sold rather than consumed by households directly. Saudi Arabia decided that 30% of the energy produced in the Kingdom of Saudi Arabia in 2030 must come from a variety of RSs, based on wind, geothermal, and solar photovoltaic (PV) energy. This decision was made in collaboration with key corporations and the Saudi Energy Efficiency Authority. As a result, the widespread use of these resources has many benefits, the most significant of which is the ability to manage system demand, meet needs, and provide as much energy as possible, increasing the materials' dependability and effectiveness as well as their impact on the economy and enabling the receipt of numerous incentives and tax exemptions. These materials have recently been upgraded, enhanced artistic performance, and changed into intelligent networks, which offer a variety of services such as effort regulation, frequency regulation, and electrical system stability regulation. In this context, the design, modeling, implementation, and operation of a PV grid system have all been covered in this thesis study. This system is proposed as a source aimed at generating electricity for a collection of loads equivalent to the design of 25 kilowatts, also which is thought to be the most promising way to save money. When the maximum production capacity is reached and the electricity that creates the maximum production capacity is consumed, the solar PV plant is connected to the grid as a solar PV plant to meet the demand for electricity. Evaluating a solar PV system's potential is one of the goals of this essay. Additionally, this study attempts to supply the laboratory with the maximum proportion of energy at the lowest costs and with the best efficiency possible. The basic objective is to use solar energy primarily in our daily lives. We expanded this analysis with electric generators that function to cover the deficiency, though, in anticipation of future issues or to prevent a supply constraint. Additionally, the MATLAB/ Simulink environment has been used to build the modeling of the overall system. It can be extracted by the obtained results that the overall system performs pretty well to feed the defined load groups in machine laboratory smoothly.
Keywords: Electric engineering; Electronics engineering; Elektrik mühendisliği; Elektronik mühendisliği; Fotovoltaik (PV) sistemler; grid connection; machine laboratory; makine laboratuvarı; MPPT controller; MPPT kontrol cihazı; Photovoltaic (PV) system; şebeke bağlantısı