The role of the media in decision-making proces a case: elaboration of Turkey-EU relations from the perspectives of Turkish daily newspapers - Çağlayan, Ceyda Elif (My University, 2002)
KANAAT OLUŞTURMA SÜRECİNDE MEDYANIN ROLÜ Medya ve iletişim, demokratik istemlere yeni zorunluluklar yükleyerek globalizasyon sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkmaktadırlar. Kitle iletişim araçları, bireysel yansımaların alanını genişleterek ekonomi, kültür ve siyaset konularında ortak alanların yaratılmasına katkıda bulunmaktadırlar. 'Güç' kavramının yurttaşların rasyonel rızasından kaynaklanan bir metafor olarak değişimini anlayabilmek için gazeteciliğin modern dönemle eşzamanlı olarak gerçekleşen kurumsallaşma sürecine bakmamız gerekmektedir. Gazetecilik, günümüzde diğer kurumlarla olan ilişkilerinde toplumsal diyaloğu düzenleyen öncü rolü ile merkezdeki yerini almıştır. Bu çalışmada, demokratik toplumlarda medyaya atfedilen kanaat oluşturma rolü ve buna bağlı olarak siyasi aktörlerin değişen güç yapıları incelenecektir. Görülmektedir ki, kitle iletişim araçlarının demokrasinin problematikleri ile ilişkilendirilmelerini anlamlandırmada, en önemli siyasi kurum olarak nitelendirilebilecek olan 'kamu alanı', medya gücünün aslında dördüncü kuvvet olmaktan çok daha öte olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan medyanın ticarileşmesi ve gazeteciliğin bir uzmanlık alanı olarak ortaya çıkması, modern politik yapı ve kamu hayatı düzeninde gelişen değişimlere tekabül etmektedir. Medya ve diğer güç merkezleri arasındaki kurumsal ve politik bağlar, iyi işleyen bir kamu alanının önündeki en büyük engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk basını üzerinde yapılan örnek çalışma göstermiştir ki, medyanın rolü yönetici sınıfın konsensusu ile doğru orantılıdır. Eğer söz konusu konsensus güçlü ise, medya pasif bir kimlikle ortaya çıkmaktadır. THE ROLE OF THE MEDIA IN DECISION-MAKING PROCESS Media and communication have become a part of globalization process creating new imperatives for democratic aspiration. Mass media means have extended the range and scope of individual reflexivity and contributed to the creation of collective pools of information in the spheres of economics, culture and politics. In order to understand the changing metaphor of power as something emerging from the rational consent of the citizenry, we have to look into journalism's own institutionalization concomitant with the modern era. In its relations to other institutions, journalism now stands near the centre as an initiator and organizer of the public dialogue. With this study, the decision-making role of the media they are attributed in democratic societies, and relatedly the changing power structures of the political actors will be examined. It is seen that, in understanding the mass media means linking to the problematics of democracy, the notion of the public sphere describing the most important political institution well illustrates the media's power as something much more than being the fourth estate. On the other hand, the commercialization of the media and the professionalization of journalism relates to formative shifts in the organization of modernist political order and public life. The institutional and political linkages between media and other centres of power are rising as the major obstacles in the way to a well functioning public sphere in democratic pluralist societies. However, the case study held on Turkish newspapers indicates that, the role of the media is closely linked to the degree of consensus among the political elite. If the political consensus is strong, the media become rather passive players.
Keywords: İletişim; Kitle Iletişim Araçları; Medya; Toplum bilimleri; Toplumsal etkileşim