Proje tabanlı öğrenme yaklaşımı ile 48-60 aylık çocuklara geri dönüşüm kavramının kazandırılması - Şallı, Duygu (My University, 2011)
PROJE TABANLI YAKLAŞIMIN 48-60 AYLIK ÇOCUKLARIN GERİ DÖNÜŞÜM BİLGİSİ ÜZERİNE ETKİSİ Bu araştırmada proje tabanlı yaklaşımın okul öncesi kurumlara devam eden 48-60 aylık çocukların geri dönüşüm bilgisi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu; İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde yer alan Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Ayla Oktay Okul Öncesi Eğitim Uygulama Birimine devam eden 48-60 aylık 12'si kız, 18'i erkek olmak üzere 30 çocuk oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından geliştirilen çocukların yanıtladıkları Geri Dönüşüm Kontrol Listesi, ailelerin ve öğretmenlerin çocukların geri dönüşüm kazanımlarını değerlendirdikleri Geri Dönüşüm Değerlendirme Formu kullanılmıştır. Proje tabanlı yaklaşımın, 48-60 aylık çocukların geri dönüşüm bilgisi üzerine etkisini araştırmak bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, araştırmacı tarafından proje tabanlı öğrenme yaklaşımına dayanarak hazırlanan geri dönüşüm programının 48-60 aylık çocukların geri dönüşüm kavramının geliştirmesine etkilerini incelemek için ön-test ve son-test kontrol gruplu deneysel araştırma modelli bir araştırma yürütülmüştür. Deney grubundaki çocuklar, 8 hafta süresince her gün proje tabanlı öğrenme yöntemiyle hazırlanan geri dönüşüm programına katılmıştır. Araştırmacı tarafından proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla hazırlanan geri dönüşüm programının alt boyutlarını; atık gıdalar, kıyafetler, kağıtlar, camlar, kutular, geri dönüşüm konuları oluşturmaktadır Araştırma kapsamında tüm istatistik işlemler için SPSS 15.0 paket kullanılmıştır. Proje tabanlı yaklaşımın çocukların geri dönüşüm bilgisi üzerindeki etkisini test etmek amacıyla non-parametrik Mann Whitney-U Testi, Kruskal Wallis-H Testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi kullanılmıştır. Tüm sonuçların anlamlılık düzeyi p<0, 05 olarak kabul edilmiştir. Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, proje tabanlı öğrenme yaklaşımıyla hazırlanan geri dönüşüm programına katılmış olan deney grubundaki çocukların geri dönüşüm kavramı kazanımının, kontrol grubundaki çocuklara göre daha fazla geliştiği ve programın etkili olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Sözcükler: çevre eğitimi, proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, geri dönüşüm, okul öncesi eğitim.

THE EFFECT ON THE INFORMATION OF A RECYCLING PROJECT BASED ON THE APPROACH OF CHILDREN 48-60 MONTHS Searching the effect of the Project based approach on recycling information of 48-60 month children builds up (constitutes ) the purpose of this study. The study group was made up of 30 children 12 of whom were girls and 18 of whom were boys attending Prof. Dr Ayla Oktay Preschool Education and Practicing Kindergarten Center located in Marmara University in Kadıköy, İstanbul. As data collection tool, child recycling control list, developed by the researcher and answered by children, was used and also, recycling evaluation form was used in which families and teachers evaluated the recycling acquisation of the children. In this study, the effect of the Project based on the approach on the children attending pre-school institutions was analysed. For this purpose, in order to study the effects on devoloping of the concept of 48-60 month children’s recycling concept, an experimental research model based study with pre-test and last test was conducted. Children in the experiment group took part in the Recycling Programme prepared through Project based learning method for eight weeks. Sub parts of Recycling Project prepared through Project based approach by the researcher consist of waste food, clothes, papers, glass, boxes and recycling topics. In the research concept, for all the statistic process SPSS 15.0 package programme was used. In order to test the effect of the Project based approach on recycling knowledge of children non-parametric Mann Whitney-U test, Kruskal Wallis –H test and Wilcoxon Marked Row Test were used. Significance level of all the results were accepted as p< 0,05. In the sense of the information obtained through the study, it was concluded that recycling concept acquisition of the children who took part in Project based Recycling Project improved better than the children who were in the control group. With the findings some suggestions were made. Key Words: environmental education, project-based learning approach, recycling, pre-school education
Keywords: Öğrenim ve Öğretim; Proje Tabanlı Öğretim