Kredi derecelendirme duyurularının hisse senedi getireleri üzerindeki etkisi: İMKB-Banka hisse senetleri üzerinde bir uygulama - Sipahi, Vasıf (My University, 2010)
Günümüzde finansal piyasalar açısından önemi gittikçe artan derecelendirme kuruluşlarının, verdikleri derecelendirme notları ve bilgi değerleri ile piyasalara katkı sağladığı kabul görülmüştür; fakat bununla birlikte bu derecelendirme kuruluşları, “denetim”, “zamanlılık”, “piyasaların yönünü değiştirebilme” gibi konularda birçok eleştiri almaktadır ve bu, tartışmalı bir konu olarak devam etmektedir. Kredi derecelendirme duyurularının bilgi değeri, hisse senetleri üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmaması ile açıklanabilmektedir. Eğer derecelendirme kuruluşlarının elinde, kamuda olmayan bir bilgi var ise ve analiz ve değerlendirmelerinde bu bilgiyi kullanıyor ise, hisse senetleri getirilerinde derecelendirme duyuruları ile ilişkili olarak anlamlı anormal getirilerin bulunması olağandır. İMKB-Banka Endeksi’nde yer alan bankaların, hisse senedi hareketlerinin kredi derecelendirme notu duyurularına verdiği tepkiyi ölçmek için kullanılan veri seti Fitch Ratings’ten alınmıştır. Yükseltme ve düşürme notlarından oluşan veriler 2003 yılından 2008 yılına kadar olan dönemi kapsamaktadır ve toplamda 48 adet derecelendirme notu hareketini içermektedir. Derecelendirme duyurularının hisse senedi getirileri üzerindeki etkisini incelemek için Olay Çalışması (Event Study) yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, daha önceki birçok araştırma sonuçlarının aksine düşürme notu duyurularının hisse senedi getirileri üzerinde herhangi bir etkisinin olmadığı, yükseltme notu duyurularının ise bir kısmının getiriler üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür. Derecelendirme notu duyurularının İMKB banka hisse senetleri üzerindeki etkileri vardır fakat bu etki zayıftır. Bununla beraber, hisse senedi fiyat hareketleri genelde, duyurulardan çok zaman önce, duyuru yönünde (Düşürme notunda negatif, yükseltme notunda pozitif fiyat hareketleri) hareket etmeye meyillidir. Bu da, piyasanın daha önceden bazı bilgilere eriştiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlara göre, piyasa kötü haberleri hemen fiyatlandırabilmektedir. Derecelendirme kuruluşları piyasaya kısmen bir bilgi sunabilmektedir. Kredi Derecelendirme, Olay Çalışması, Hisse Senedi Getirisi

At the present day, rating agencies which are increasingly important for financial markets were assumed to contribute to markets with their given ratings. However, rating agencies receive much negative comment on issues such as “regulation”, “timeliness”, “to change the direction of the markets” and this continues as a controversial issue. Information value of rating announcements can be explained by whether they effect on stocks. If rating agencies have a non public information, finding of significant abnormal returns associated with the ratings announcement are not unusual. Data set which is measured to Istanbul Stock Exchange (ISE)-Bank Index stock movements response to credit rating announcements has taken from Fitch Ratings. Data set includes a total of 48 ratings which are upgrade and downgrade announcements between 2003 and 2008. To examine the rating announcements effects on stock returns, Event Study method is used. In conclusion, unlike many previous research results, it has found that downgrade announcements have not any effect on stock returns, but a part of upgrade announcements have positive effect on stock returns. There are effects of rating announcements on ISE bank stocks but these effects are weak. Nevertheless, stock price movements generally tend to move in the direction of announcements long time before announcements (negative price movements in downgrade, positive price movements in upgrade). It designates that markets previously access to some information. According to the results obtained, markets can price bad news immediately. Rating agencies may partially provide information. Credit Rating, Event Study, Stock Return
Keywords: Finansal Piyasalar; Hisse Senetleri; İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB); Kredilendirme