Okul öncesi eğitim çerçevesinden okul destekli anne eğitim programının anneler üzerindeki etkilerinin incelenmesi - Evirgen, Şükran (My University, 2002)
Bu araştırma, İstanbul Küçükçekmece'de Okul Öncesi Eğitim Çerçevesinde Okul Destekli Anne Eğitim Programının Anneler Üzerindeki Etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Deneme modeli kullanılarak yapılan araştırmanın genel evreni, İstanbul ilindeki Okul Öncesi çağda çocukları olan annelerdir. Çalışma evreni çocukları M.E.B. bağlı Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına giden annelerdir. Örneklemi, çocukları İstanbul Küçükçekmece ilçesinde Çok Amaçlı Okul Öncesi Eğitim Merkezi (Belediye Anaokulu) 6 yaş grubuna devam eden 37 deney grubu, 37 kontrol grubu olmak üzere toplam 74 anne oluşturmaktadır. Okul Destekli Anne Eğitim konu ile ilgili literatür taranarak ve araştırmacının uzun yıllar (14 yıl) alanda anne-babalar ile yoğun iletişimleri ve gözlemleri sonucunda geliştirilmiştir. Okul Destekli Anne Eğitim Anneye Destek Anneyi Bilinçlendirme 2- Anne Çocuk Etkileşimi 3- Annenin Okuldaki Etkinliklere Katılımı B- Program Değerlendirme 1- Ev Ziyaretleri / Anne-Baba ile Görüşme 2- Annelerin Geri Bildirimleri Araştırmada veri toplamak amacıyla Kişisel Bilgiler Formu, Torun tarafından (1989) geliştirilen Aile Tutum Envanteri, Kağıtçıbaşı, Sunar ve Bekman (1988) tarafından geliştirilen Anne Mülakat Formundan uyarlanan Ev Ziyaretleri Görüşme Formu kullanılmıştır. Veriler frekans, yüzde ve t-testi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan istatistiksel işlemler sonucunda: Anne Eğitim Programına katılan deney grubu annelerin tutumları ile, eğitim verilmeyen kontrol grubu annelerin tutumları arasında istatistiksel açıdan 0.1 düzeyinde fark bulunmuştur. Çocukları ile ilişkilerinde olumlu tutum geliştiren annelerin, çocukları ile daha çok etkileşime girdikleri, onları dinledikleri, çocuklarıyla daha çok konuştukları, öyküler okudukları, oyunlar oynadıkları, basit kavramları öğrettikleri, olumlu disiplin yollarını benimsedikleri, kendilerini daha olumlu algıladıkları bulunmuştur. The aim of this research was to investigate the effects of a mother-support program on the mothers of children 6 years old attending pre-school. This was realized within a multi-purpose Pre-school Education Center in Küçükçekmece Municipality. For this purpose the research was carried within an experimental design of which the samples (experimental and control) consisted of 37 mothers in each group. The educational part of mother-support program of 7 weeks was developed by the researcher herself who has been an active practitioner in the field for 14 years. The program consisted of three parts: -awareness of mother -mother-child interaction -mother participation in the classroom The evaluation of the program was executed as such: -home visits/ face-to-face interview -mothers' feedback on the program. To gather information, Personal Information Form, Family Attitude Inventory developed by Torun(1989) and a Home Visit Interview Form, adapted from Mother Information Form which is developed by Kağıtçıbaşı, Sunar and Bekman, was used. Collected data was analyzed in terms of frequency, mean and t-test analysis. The result of the statistical operations conclude that the attitudes of mothers in the experimental group differs from the attitudes of mothers in the control group. As the mothers in the experimental group interact more with their children, talk and listen to them more, read stories, play games, teach simple concepts, they have developed a positive self-concept which reflects on their behaviour with their children.
Keywords: Eğitim; Eğitim, Okul Öncesi; İlk öğretim