Rusya Bankacılık Sistemi ve Dış Ticaret İlişkisi - Chondoeva, Zhyldyz (My University, 2010)
RUSYA BANKACILIK SİSTEMİ VE DIŞ TİCARET İLİŞKİSİ Rusya ekonomisinin son yıllarda hızlı şekilde büyümesi ile bankacılık sistemi iyi bir performans göstermiştir. Bankacılık sistemi ekonominin temel taşı olarak tanımlanmakla beraber ekonominin yapısını düzenler, gelişim yönünü belirler ve en önemlisi para dolaşımı işlevselliğinin sabitliğini destekler ve dolayısıyla tüm ekonomiyi canlandırır. Böylece, hem perakende hem de kurumsal müşterilerin artan bankacılık hizmeti talepleri doğrultusunda, bankaların yeni işlevler üstlenerek, yeni ürün oluşturmalarına mahal verilir. Bu çalışmada, bankaların üstlendiği işlevler göz önünde bulundurularak, Rusya’nın bugünkü bankacılık sistemi ve bu sistemin dış ticaretin gelişmesinde ve gerçekleştirilmesinde sağladığı imkânlar, tabi olduğu kısıtlamalar, karşılaştığı zorluklar ve bu zorlukların aşılması noktasında neler yapıldığı ve yapılabileceği incelenerek, 1861’den günümüze dek bankacılık sisteminin uğradığı değişiklikler ele alınmıştır. Bugün, Rus şirket ve bankalarının en önemli sorunu; dış ticaretin kredilendirilmesinin en uygun şeklinin tespiti ve bunun uygulama alanıdır. Dış ticaret kredisi ve onun türevleri yurt dışına gönderilen malların rekabetçi özelliğini yükselten etkenleri ifade etmektedir. İşte mevcut çalışmada yukarıda anlatılanlara ilaveten, dış ticaret finansmanında yoğun olarak kullanılan araçlardan akreditif, forfaiting, faktoring, garanti mektubu ve diğerlerinin Rusya piyasasındaki konumu, kullanım şekli ve kullanım alanları üzerinde durulmuştur. Rusya, Rus Bankacılık Sistemi, Dış Ticaret finansmanı

RUSSIAN BANKING SYSTEM AND FOREIGN TRADE RELATIONS Russian economy along with Banking system has developed well in recent years. Bening the coner stone of economy the Banking system regulates the terms and directions of development and most importanly supports the monetary sirculation stability. Growing demand of banking services from both retail and corporate clients has forced banks to expand thier businesses and discover new products. Here will be described the Russia's current banking system which provides the assistance in development of the foreign trade and implementing of these opportunities, to overcome faced problems and restrictions, and what have been done to tacle them and development of banking system from 1861 untill nowadays. The main problem of the Russian companies and banks is financing of the foreign trade in the most appropriate form and terms. The foreign trade credits and its variaties are defined as an important figure which increases exporting good competitiveness. In addition to the mention above in this work will be dicussed the mostly used instruments in the foreign trade finance like Letters of credit, Forfaiting, Factoring, Letters of Guarantee and other instruments, and their place in Russia’s market and their area of usage. Key Words: Russia, Russian Banking System, Foreign Trade Financing
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bankalar ve Bankacılık_Rusya; Dış Ticaret