Büyük veri üzerine uluslararası literatürün bibliyometrik analizi - Kocarık, Burcu (My University, 2018)
Teknolojinin gelişimine paralel biçimde hacimlenen veri setlerini analiz etmek ve öngörüsel ipuçları bulmak, çeşitli sektörlerde karar vericiler için önemli bir sorun haline gelmiştir. Büyük miktardaki veriyi elde etme, depolama ve analiz ederek bu veriler aracılığıyla tahminde bulunma süreçlerinin tamamı “büyük veri (big data)” olarak adlandırılmaktadır. Büyük veri incelemeleri, tüm dünyada bireyler, ticari firmalar, resmi kurumlar ve bilim camiası için önemli bir gündem konusudur. Bu çalışmada, 2013 – 2017 yılları arasında Web of Science veri tabanında büyük veri üzerine yapılan ve ‘‘big data’’ anahtar kelimesi ile taranan uluslararası nitelikteki makaleler; yıl, yazar, ülke, konu, anahtar kelime ve araştırmacının alanı yönlerinden tanımlayıcı nitelikte bibliyometrik analizler uygulanarak veri seti oluşturulmuştur. Ardından bu veriler sosyal ağ analizi yardımı ile görselleştirilmiş ve yıl bazlı karşılaştırmalar yapılmıştır. Sonuçta, büyük verinin çalışma alanlarının gittikçe arttığı görülmüş, ayrıca bu konuda öncü olan yazar ve ülkeler belirlenmiştir. Özellikle ABD, Çin Halk Cumhuriyeti ve BK’ın bu konuda öncü olduğu görülmüştür. Araştırma kapsamında, dünya literatürü içerisinde Türkiye’deki araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen büyük veri çalışmalarının mevcut durumu ortaya konulmuştur.

Analyzing data sets that have been volume in parallel with the development of technology and finding predictive clues has become an important challenge for decision makers in various sectors. All of the processes of obtaining large amounts of data, storing and analyzing it and making a prediction it through these data are called “big data”. Big data reviews are an important agenda for individuals, commercial companies, government agencies and the science community all over the world. In this study, a set of data is created applying descriptive bibliometric analyses from scientific articles of international quality which were scanned with the data’ in Web of Science data base by year, author, country, subject, and researcher’s field, between 2013 and 2017. These data were then visualized with the help of social network analysis and year-based comparisons were made. As a result, it has been seen that the studying field of the big data have been increasing, and also the leading researchers and countries have been identified in this subject. In particular, the United States, The People's Republic of China and the UK have been a pioneer in this matter. The present situation of big data studies carried out by researchers in Turkey has been revealed in the international literature within the scope of the research.
Keywords: Bibliometri; Bibliyometri; Big data; Bilişim teknolojisi; Büyük veri; Econometrics; Ekonometri; Electronic data processing; Elektronik bilgi işlem; Information technology; Social Network Analysis; Sosyal Ağ Analizi Big Data