Elit akademi ligi futbolcularında bacak izometrik kas kuvvet oranları ile denge, çeviklik ve pas isabet performansları arasındaki ilişkinin belirlenmesi - Ulu, Burak (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, Elit Akademi Ligi futbolcularında bacak izometrik kas kuvvet oranları ile denge, çeviklik ve pas isabet performansları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü U-17 ve U-19 Elit Akademi Liginde lisanslı olarak mücadele eden 35 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada izometrik kas kuvveti ölçümü için Force Frame, denge için Force Decks, çeviklik için Smart Speed, pas isabet oranı için Mor Christian Pas testi kullanılmıştır. Tüm ölçümler İstanbul Başakşehir Futbol Kulübü altyapı tesislerinde takımların sabah antrenmanlarından önce gerçekleştirilmiştir. İstatistiksel analizlerde verilerin normal dağılıma uyduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesinde Pearson korelasyon testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Baskın bacak kalça ekstansiyon kuvveti ile çeviklik toplam süre arasında, baskın bacak kalça fleksiyon kuvveti ile çeviklik kapı 1 değeri arasında, baskın olmayan bacak kalça fleksiyon kuvveti ile zirve iniş kuvveti arasında negatif ilişki bulunmuştur (p<0,05). Kalça abdüksiyon dengesizlik oranı ile çeviklik kapı 2 arasında pozitif, kapı 3 arasında ise negatif ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Kalça addüksiyon dengesizlik oranı ile zirve iniş kuvveti arasında negatif ilişki bulunmuştur (p<0,05). Baskın olmayan bacak fleksiyon/ ekstansiyon oranı ile stabilizasyon süresi asimetrisi ve zirve iniş kuvveti arasında negatif ilişki tespit edilmiştir (p<0,05). Baskın bacak fleksiyon/ ekstansiyon oranı ile baskın olmayan bacak zirve iniş kuvveti arasında da negatif ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Genel olarak, bulgular elit futbolcularda çeviklik ve denge için izometrik kalça kas kuvvetinin önemli olduğunu, ancak pas isabetinde izometrik kalça kas kuvvetinin doğrudan bir rol oynamadığını göstermektedir. Özellikle, kalça ekstansiyon ve fleksiyon kuvvetlerinin belirli denge ve çeviklik testleri üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Ancak, birçok parametre arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır, bu da kas kuvvetinin performans üzerindeki etkilerinin karmaşık ve birçok faktörden etkilendiğini düşündürmektedir.

Objective: This study was to determine the relationship between leg isometric muscle strength ratios and balance, agility and pass accuracy performances in Elite Academy League footballers. Materials and Methods: The sample of the study consisted of 35 athletes who competed in Istanbul Başakşehir Football Club U-17 and U-19 Elite Academy League. In the research Force Frame for isometric muscle strength measurement, Force Decks for balance, agility for Smart Speed, Mor Christian for pass accuracy Pass test was used. All measurements were carried out in the infrastructure facilities of Istanbul Başakşehir Football Club before the morning training of the teams. In statistical analyses, it was determined that the data fit the normal distribution. Accordingly, Pearson correlation test was used to analyse the relationships between variables. Results: A negative correlation was found between dominant leg hip extension force and agility total time, between dominant leg hip flexion force and agility gate 1 value, and between non-dominant leg hip flexion force and peak landing force (p<0.05). There was a positive correlation between hip abduction imbalance ratio and agility gate 2 and a negative correlation between gate 3 (p<0.05). A negative correlation was found between hip adduction instability ratio and peak landing force (p<0.05). A negative relationship was found between non-dominant leg flexion/ extension ratio and stabilisation time asymmetry and peak landing force (p<0,05). A negative relationship was also found between dominant leg flexion/ extension ratio and non-dominant leg peak landing force (p<0.05). Conclusion: Overall, the results suggest that isometric hip muscle strength is important for agility and balance in elite footballers, but isometric hip muscle strength does not play a direct role in pass accuracy. In particular, hip extension and flexion forces were found to be effective on certain balance and agility tests. However, no significant relationships were found between many parameters, suggesting that the effects of muscle strength on performance are complex and influenced by many factors.
Determination of the relationship between leg isometric muscle strength ratios and balance, agility and passing accuracy performances in soccer elite academy league players
Keywords: agility; Antrenman; balance; Beden eğitimi ve antrenman; çeviklik; denge; force; Futbol; kuvvet; pas Soccer; pass; Physical education and training; Soccer; Training