Trombosit glikoprotein ııb/ ıııa (gpııb/ ıııa) reseptör polimorfizminin kardiyopulmoner baypas sonrası görülen inflamatuvar yanıt ve erken klinik sonuçlar üzerindeki etkilerinin araştırılması - Ak, Koray (My University, 2012)
TROMBOSİT GLİKOPROTEİN IIb/ IIIa (GpIIb/ IIIa) RESEPTÖR POLİMORFİZMİNİN KARDİYOPULMONER BAYPAS SONRASI GÖRÜLEN INFLAMATUVAR YANIT VE ERKEN KLİNİK SONUÇLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Kardiyopulmoner baypas ile yapılan kalp cerrahisi sonrası ciddi bir sistemik inflammatuvar yanıt ortaya çıkmaktadır. Sistemik inflamatuvar yanıt özellikle organ fonksiyonları sınırda olan ve organ rezervleri azalmış olan hastalarda postoperatif organ disfonksiyonu ve mortaliteyi arttırmakladır. Çalışmamızda trombosit glikoprotein IIb/ IIIa reseptör polimorfizminin kardiyopulmomer baypas sonrası görülen inflamatuvar yanıtın şiddeti üzerine olan etkilerinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya koroner arter baypas operasyonu yapılan toplam 20 hasta dahil edilmiştir (n=20). Tüm hastalarda operasyon öncesi (t1), aort kros klempini aldıktan 10 dakika sonra (t2) ve operasyon sonrası 24.saatlerde (t3) alınan kan örneklerinde İnterlökin 6, İnterlökin 10 ve Nüklear Faktör Kappa B çalışılmıştır. Tüm hastalarda ve sağlıklı gönüllülerde (n=27) operasyon öncesi alınan kan örneklerinden Trombosit Glikoprotein IIb/ IIIa reseptör polimorfizmi çalışılmıştır. Hastaların ortalama yaşları 67.45±12.30 yıl idi ve %70’ini erkek cinsiyet oluşturmakta idi. Kontrol grubunda ortalama yaş 51,38±7,03 iken hastaların yaklaşık %60’ını erkek cinsiyet oluşturmakta idi. Çalışma grubunda Glikoprotein IIb/ IIIa reseptör gen analizinde %35’i (n=7) TT, %45’i (n=9) TG ve %20’si (n=4) GG polimorfizmi göstermiştir. Kontrol grubunda ise %33,3 (n=9) oranında TT, %55,5 (n=15) oranında TG ve %11,3 (n=3) oranında GG polimorfizmine rastlanmıştır. Her iki grup arasında polimorfizm açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir (p>0.05). Çalışma grubunda operasyon sonrası 24.saatte alınan kan örneklerinde (t3) GG allele sahip hastalarda diğer alellere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek İnterlökin 6 seviyesi tespit edilmiştir (TT alel için 316,14±22,10 pg/ ml, TG alel için 318,12±14,50pg/ ml ve GG 338,14±22.20pg/ ml) (p<0.05). Sonuçlarımız trombosit Glycoprotein IIb/ IIIa geni GG genotipinin kardiyopulmoner baypas sonrası görülen inflamatuvar yanıtta önemli bir role sahip olduğunu göstermektedir. Trombosit, Glikoprotein IIb/ IIIa, Polimorfizm, Kardiyopulmoner Baypas, Inflamatuvar Yanıt. The Impact of Plalet Glycoprotein IIb/ IIIa Gene Polymoprhism on Inflammatory Reaction and Early Outcume After Cardiac Surgery Cardiopulmonary bypass induces a systemic inflammatory response which is thought to be a significant cause of postoperative organ dysfunction and mortality. In this study we aimed to investigate the effect of glycoprotein IIb/ IIIa receptor gene polymorphism on the magnitude of the inflammatory response after cardiac surgery. Twenty patients (n=20) undergoing coronary artery bypass grafting were included. Blood samples were taken at the three different times for analyses of Interleukin 6, Interleukin 10 and Nuclear Factor Kappa B: before operation (t1), 10 minutes after removal of aortic cross clamping (t2) and 24 hours after operation. Glycoprotein IIb/ IIIa receptor polymorphism were studied in both the patients and 27 healthy volunteers. The mean age of the patients was 67.45±12.30 years old and 70% of the patients were male. In the control group, the mean age was 51, 38±7, 03 years and approximately 60% of them were male. In the study group, 35% (n=7) revealed TT, 45% (n=9) TG and 20% (n=4) GG polymorphism of Glycoprotein IIb/ IIIa. In the control group, 33,3% (n=9) revealed TT, 55,5 % (n=15) TG and 11,3% (n=3) GG polymorphism. There was no difference between the groups in terms of genetic polymorphism (p>0.05). In the study group, patients with GG allele had significantly higher interleukin 6 levels 24 hours after operation than the others (for TT allele 316,14±22, 10 pg/ ml, TG allele 318, 12±14,50pg/ ml and GG 338,14±22.20pg/ ml) (p<0.05). GG allele of Glycoprotein IIb/ IIIa gene has a significant role in the magnitude of the inflammatory response after cardiac surgery. Key Words: Platelet, Glycoprotein IIb/ IIIa, Polymorphism, Cardiopulmonary Bypass, Inflammatory Response.
Keywords: Biyokimya