Kısıtlar teorisi ve sap projesinde kısıtlar teorisi düşünce süreçlerinin uygulanması - Atay, Güven (My University, 2009)
Yapılan çalışmada yöneylem araştırmasında önemli bir yer tutan kısıtlar teorisi kavramı, RAM şirketinde gerçekleştirilen SAP projesinin kısıtlar teorisi düşünce süreçleri ile irdelenmesi yapılmıştır. Kısıtlar teorisi kavramları anlatılırken, düşünce süreçleri bir proje üzerinde çalışma yapılarak araştırmaya son verilmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde kısıtlar teorisi kavramı üzerinde durulmuş ve kısıtlar teorisi kavramının ne olduğu açıklanmaya çalışılmıştır. Kısıtlar Teorisinin, sistemin parçalarını oluşturan işleri birbirinden bağımsız işler olarak değil, bir bütün halinde incelediğinden bahsedilmiştir. Kısıtlar teorisi sistemi bir bütün olarak görmektedir. Kısıtlar Teorisi, en zayıf halka prensibini benimsemektedir. Kısıtlar teorisinde sistem, sistemi oluşturan işleri bir zincirin halkaları olarak düşünmektedir. Zincirin gücü yani sistemin gücü, işlerin bütünün gücünü, yani başarısını göstermektedir. Kısıtlar teorisinden sonra SAP sistemi genel olarak incelenmiştir. SAP nin genel tarihçesi, ne zaman kurulduğu anlatılmıştır. SAP sisteminin hangi modüllerden oluştuğu anlatılmıştır. Genel olarak muhasebesel modüller, personel yönetimiyle ilgili modüller ve lojistik modüllerden oluşmaktadır. Bu çalışma ile proje yönetimi ve SAP projelerinin yapılmasına getirilmiş olan farklı bir bakış açısı bulunmaktadır. Bundan sonra ki süreçte kısıtlar teorisinin SAP projesinde ele alınmak yerine farklı sektörde ki, farklı projeleri ele alarak geliştirmek diğer araştırmaların önünü açacaktır. Bu çalısma ile, kısıtlar teorisinin uygulama alanının genişletilmesine katkıda bulunulduğu ve gelecek çalışmalara yol gösterici rolü üstlenildiği düşünülmektedir.

In this thesis, Constraint theory is investigated. In this thesis, in the RAM Company I evaluated SAP Project by using constraint theory. By explaining constraint theory, the process of opinion is evaluated in the SAP RAM project. In the first part of thesis, the constraint theory is investigated and explaining the constraint theory. In the constraint theory, the parts of system are related to the other parts, whole consist of all parts. Constraint theory thinks that system is whole. System in the constraint theory, the parts of the system are like chain. The power of the chain shows the success of the system. After constraint theory, the system of SAP is investigated. History of SAP and when SAP is found is explained. In the thesis, explaning all module of SAP. In SAP, there are three part of modules. These are Human resource module, accounting module and logistics modules. By this thesis, Adding new opinion in the project management and SAP Project management. After this thesis, other researcher should evaluate constraint theory in the other sector. By this thesis, expanding the application of constarint theory.
Keywords: Kısıtlar Teorisi; Yöneylem Araştırması