Örme tekstil yapılarında 3D yazılım uygulamalarının sanat ile ilişkisi - Özkum, Esra Öğülmüş (My University, 2022)
3 boyutlu yazılımlar ve üç boyutlu üretim süreci günümüzde hem profesyonel olarak kullanılan hem de gelişimi devam etmekte olan bir teknolojidir. Endüstrinin her alanını etkisi altına alan bu yazılımlar ve makinalar en çokta mühendislik ve tasarım alanlarında kullanılmaktadır. Söz konusu teknolojileri tekstil ve tasarım alanında ele aldığımızda tüm tasarım ve üretim sürecinde kullanılan yazılımların mevcut olduğu görülmektedir. Fakat tekstil sanatı açısından sanatın ifade edilmesinde bir araç olarak 3D teknolojilerini kullanmak yeni bir tekniktir. Dijital sanat ifadesinin bir alt başlığı olarak tekstil sanatının da dijital uygulamalarla sanatın uygulama sürecinde ilişkisi mevcuttur. Bu çalışmada tekstil alanında kullanılan bazı 3D yazılımlar ele alınmış ve kullanım olanakları yönünden incelenmiştir. Çalışmanın amacı tekstil sanatını örme yapılar ile sınırlı tutarak 3D yazılım ve modelleme alanında uygulanabilirliğini deneyimlenmiştir. Örme sanatçıları tarafından üretilmiş örme sanat eserlerinin 3D modelleme alanında taklitleri denenerek aradaki yakınlık ve uzaklık gözlemlenmiştir. Çalışmanın sonraki bölümünde tez kapsamında geliştirilmiş özgün örme sanat çalışmalarının sayısal ortamda 3D modellenmesi ve ii renderlanması gerçekleştirilmiştir. Elde edilen modellemerin bazıları 3D yazıcılar ile baskısı alınmıştır. Yapılan bu uygulamaların örme sanatı açısından yeri ve önemi örme sanatçıları tarafından yapılan görüşmelerle değerlendirilmiştir. Tez çalışmasında örme sanatının dijital olanaklarla ifade edilmesine yönelik hem uygulama süreci hem de sanatçıların yorumlarına yer verilmiştir.

3D softwares and production process is a technology that is both used professionally and continues to develop.These software and machines, which affect every field of the industry, are mostly used in the fields of engineering and design.When we consider the technology in question in the field of textile and art, it is seen that there are software used in the entire design and production process.However, in terms of textile art, using 3D technologies as a means of expressing art is a new technique.As a sub-title of digital art expression, textile art also has a relationship with digital applications in the application process of art. In this study, some 3D software used in the field of textiles were discussed and examined in terms of usage possibilities. The aim of the study is to limit the textile art to knitted structures and experience its applicability in the field of 3D software and modeling. The imitations of the knitted works of art produced by knitting artists were tried in the field of 3D modeling, and the proximity and distance were observed. In the next part of the study, 3D modeling and rendering of original knitted art works developed within the scope of the thesis were carried out in digital environment. Some of the models obtained were printed with 3D printers. The place and importance of these practices in terms of the art of knitting has been evaluated with interviews iv by knitting artists. In the thesis study, both the application process and the comments of the artists regarding the expression of the art of knitting with digital possibilities are included.
Keywords: 3D; 3D printer; 3D yazıcı Knitting structures; Art; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Modeling; Modelleme; Örme yapıları; Sanat; Tekstil; Textile