Spor örgütlerinde yönetici davranışlarının kurumsal dijital dönüşüm düzeyi üzerine etkileri - Aras, Eda (My University, 2024)
Amaç: Yöneticilerin, yönetici davranışlarının kurumsal dijital dönüşüm düzeyi üzerine etkilerini belirleyerek bu değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve demografik değişkenlere göre karşılaştırmalarını yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan 293 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada, “Kişisel Bilgi Formu”; “Spor Yöneticisi Davranış Ölçeği” ve “Dijital Dönüşüm Ölçeği” kullanılmıştır. Veriler SPSS 24 analiz edilmiştir. Verilerin analizinde bağımsız iki grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla bağımsız grup karşılaştırmalarında One Way Anova ile değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla da Pearson Korelasyon analizi ve Regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların merkezde çalışanların dijital dönüşüm düzeylerinin, taşrada çalışanlardan yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Spor yöneticisi davranışının dijital dönüşümü pozitif yönde ve anlamlı bir şekilde yordadığı ve yönetici davranışı alt boyutlarından yönetimsel yaklaşım boyutunun dijital dönüşüm düzeyini anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Spor yöneticisi davranışları ve dijital dönüşüm düzeyleri değerlendirildiğinde, yönetimsel yaklaşımın kurumsal dijital dönüşümü anlamlı bir şekilde yordadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile yönetici davranış şekillerinin ve yönetim tutumlarının geliştirilmesi sağlanarak dijital dönüşüm süreçlerinin desteklenmesi ve dijital stratejilerin kurumsal yönetim kararlarıyla uyumlu hale gelmesi ile dijital dönüşümün daha ileri aşamalara ulaşması açısından önemlidir.

Objective: The purpose of this study is to investigate the impact of managerial behaviors on the level of corporate digital transformation, to elucidate the relationship between these variables, and to conduct comparisons based on demographic variables. Materials and Methods: The sample of the study consists of 293 managers employed in the central and provincial organizations of the Ministry of Youth and Sports of the Republic of Turkey. The data collection tools included a Personal Information Form, the Sports Manager Behavior Scale, and the Digital Transformation Scale. Data were analyzed using SPSS 24 statistical package. Independent sample t-tests were used for comparisons between two independent groups, One-Way ANOVA was used for comparisons among more than two independent groups, and Pearson correlation and regression analyses were conducted to examine the relationships between variables. Results: According to the research results, it was determined that the digital transformation levels of administrators working in central units were higher than those of administrators working in provincial units (p<0,05). The findings also revealed that sports manager behavior positively and significantly predicts digital transformation, with the managerial approach sub-dimension of managerial behavior being a significant predictor of the digital transformation level (p<0,05). Conclusion: An evaluation of sports managers' behaviors and the levels of digital transformation revealed that the managerial approach significantly predicts corporate digital transformation. The findings underscore the importance of enhancing managerial behaviors and management attitudes in order to facilitate digital transformation processes. Moreover, aligning digital strategies with corporate governance decisions is critical for advancing digital transformation to more advanced stages.
The impact of managerial behaviours on level of corporate digital transformation in sports organizations
Keywords: digital transformation; dijital dönüşüm Sports organization; managerial behavior; Spor örgütü; Spor yönetimi; Sports administration; yönetici davranışı