Özel hastanelerde çalışan hemşirelerin duygusal tacize maruz kalma durumlarının belirlenmesi - Dilman, Tuna (My University, 2007)
Duygusal taciz, iş yerlerinde çalışanlar arasında belirgin bir süre yaşanan rahatsız, huzursuz edici davranışlardır. Uzmanlar, iş yerindeki duygusal tacizin hemşirelerde olumsuz etkiler yarattığı ve dolaylı olarak hasta bakım kalitesini olumsuz etkilediğini ileri sürmektedir. Bu çalışma, özel hastanelerde çalışan hemşirelerin duygusal tacize maruz kalma durumlarının belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı olarak planlanmış, hastane yönetimlerinden gerekli izinler alındıktan gerçekleştirilmiştir. Veri toplama amacı ile anket soruları ve maruz kalınan duygusal taciz davranışlarını değerlendiren ölçek kullanılmıştır. Veri analizinde parametrik ve non parametrik testler kullanılmıştır. Hemşirelerin yaş ortalamasının 27.81±5,16, meslekte deneyim yılı ortalamasının 7.06±5.45 olduğu, %46,3’ünün lisans ve lisansüstü eğitime sahip olduğu, % 77,9’unun servis hemşiresi olarak çalıştığı, %41,1’inin özelleşmiş birimlerde çalıştığı ve yarısından fazlasının çalıştığı kurum, bölüm ve çalışma şeklinden memnun olduğu, Hemşirelerin %70 oranında duygusal tacize uğradığı, %42,4’nün yüksek düzeyde tacize maruz kaldığı ve uygulayıcılarının ise, doktorlar (p<0.005), hemşirelik hizmetleri yöneticileri (p<0.01), hasta ve hasta yakınları (p<0.01) olduğu, SML mezunlarının, (p<0.05), özelleşmiş birimlerde çalışan hemşirelerin (p<0.05) yüksek oranda duygusal tacize maruz kaldıkları saptanmıştır. Hemşirelerin işteki başarılar (%23,7) ile kıskançlığı (%20.7) en önemli duygusal taciz nedenleri olarak sıraladıkları, mağdurların %45,2’sinin maruz kaldığı duygusal taciz olayını arkadaşları ile paylaştıkları, tacizi yöneticileri ile paylaşanların (%42,9) ancak dörtte birinin çözümden tatmin oldukları, Duygusal taciz mağdurlarının bu olaylardan fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden ileri düzeyde (p<0.01) etkilendikleri ve çalışma ortamlarını olumsuz olarak değerlendirdikleri ve kurumlarından memnun olmadıkları görülmüştür. Mağdurlarda işten ayrılma eğilim oranının yüksek (%44,6) olduğu gözlenmiştir.

Defining The Situation of Mobbing Experience Among The Nurses Working In Private Hospitals Mobbing is aggressive and violent behaviours experienced by staff for a period of time in workplace. Experts claim that mobbing behaviours in workplace creates negative effects both on nurses and patient care quality. This descriptive study is conducted to understand the situation of mobbing experience among private hospitals’ nurses. To collect data a form of questionnaire, including questions and mobbing behaviours scale has been used. Data analyze has been done through parametric and nonparametric tests. It is found that average age of nurses is 27.81±5,16, 46,3 % have graduate or post graduate degree, average years of working is 7.06±5.45, 77,9 % work as service nurses, and 41,1 % work in specialized units and more than half of them are satisfied with their organizations, service and working conditions, 70 % have experienced mobbing and 42.2 % of those have experienced quite severe mobbing, doctors (p<0.005), nursing managers (p<0.01), patient and patient’s relatives (p<0.01) are leading perpetrators, graduates of SML(p<0.05) and nurses working in specialized units (p<0.05)are the leading victims of mobbing, “Success in workplace” (%23,7) and “jealousy” (%20.7) are seen as the most important reasons of mobbing. 45.2 % of the victims have shared their mobbing experiences with friends, but one fourth of those, who shared their experiences with managers (%42,9), satisfied with their solutions. Mobbing victims are affected severely from the pscyhological, physical and social aspects (p<0.01) and evaluated working environments negatively and expressed dissatisfaction about their organizations. Tendency of leaving work is also high among the mobbing victims (%44,6).
Keywords: Duygusal Taciz; Hemşireler_Yönetim; Hemşirelik; Özel Hastaneler, Çalışanlar; Psikoloji_Hemşirelik; Psikolojik Şiddet (Mobbing)