ISO/ TS 16949 otomotivde kalite yönetim sisteminin toplam kalite yönetimi açısından irdelenmesi ve talaşlı imalat sanayisinde bir araştırma - Batmaz, Cihangir (My University, 2010)
ISO/ TS 16949 OTOMOTİVDE KALİTE YÖNETİM SİSTEMİNİN TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ AÇISINDAN İRDELENMESİ VE TALAŞLI İMALAT SANAYİSİNDE BİR ARAŞTIRMA Kalite insanoğlunun var oluşundan berri insan yaşamına yön veren, insan yaşamını kolaylaştıran ve disiplinize eden günümüzde de halen varlığını devam ettiren bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz dünyasında kalitenin ne derece önemli bir olgu olduğunu söylersek yanlış bir izahatta bulunmuş olmayız. Kalite zaman içinde kendini geliştirerek farklı boyutlara ulaşmıştır. Öyle ki bugün kalite yaşamımızın her aşamasında yer almaktadır. Giydiğimiz kıyafetleri üretirken, içtiğimiz suyu damıtırken, yediğimiz yiyecekleri soframıza getirirken, bindiğimiz araçları ve yaparken, disiplinize edebilme olgusundan yola çıkarak oluşturulmuş olan Kalite Yönetim Sistemlerini kullanmaktayız. Kalite yaşamımın tüm safhalarına yayılarak bir gereklilikten çok bir felsefe bir yaşam biçimi halini almıştır. Ekonomilerinin en önemli can damarlarından birisi olan otomotiv sektörü yüzyılın başından berri yenililiklerde ve atılımcı hamlelerde sürekli başı çekmektedirler. Ekonomiler için bu denli öneme sahip bir alanda var olma mücadelesi veren işletmeler, müşterilerinin isteklerine en kısa sürede, en doğru şekilde ve en ekonomik olarak cevap verebildikleri sürece hayatta kalabileceklerinin farkına vardılar. Bu farkındalığı hayata geçirmek için, üretim sistemlerinde uyulması gereken şartları disiplinize eden bir kalite yönetim sistemi geliştirdiler. ISO/ TS 16949 Otomotivde Kalite Yönetim Sistemi, toplam kalite felsefesi anlayışı ile paralel ve ISO 9001 temeli üzerinde bugün emin adımlarla yoluna devam etmektedir. ISO/ TS 16949 Kalite yönetim sistemini işletmelerin uygulaması ile olası hataların ortaya çıkmadan, köküne inilebileceği düşüncesi hakim kılınmıştır. Dolayısı ile de bu düşünce paralelinde işletmeleri gereksiz ayrıntılarla uğraşmaktan kurtaran, zaman, emek ve diğer kayıpları minimize eden ve tüm bunların sonucunda da müşteri memnuniyetini hat safhaya çıkararak işletmelerin çetin rekabet ortamında ayakta kalabilmeleri yolunda önemli bir adım olmuştur. Toplam Kalite Yönetimi, Kalite Yönetim Sistemi, ISO/ TS 16949

STUDY ABOUT ISO/ TS 16949 QUALİTY MANAGEMENT SYSTEM İN AUTOMOTİVE SECTOR WİTH TOTAL QUALİTY MANAGEMENT PERSPECTİVE İNCLUDİNG İNVESTİGATİON İN MACHİNİNG INDUSTRY Quality has been dominating, facilitating and proctoring life since de existence of the human race. To mention the huge importance of quality wouldn’t be incorrect even for nowadays. Because of its continous evolution, quality has been reached new dimensions within time and is taking place in every phase of our lifes. Quality Management Systems are used in the course of producing clothes, distilling drinking water, serving food, producing vehicles that we are using for driving or riding, with the purpose of discipline. While quality is expending to all areas of our life, it has turned more to a philosophy or even a life style than an exigency. The automotive sector is leading since decades, in areas like innovation and investments and has become one of the most important blood vessels of economies. In parallel, business units arround the same sector have noticed the importance of fast correct and ecomomic response giving to the customer to survive. So finally, the small business units arround the automotive sector have developed a Quality Management System to create awareness and to be able to apply to all these qualifications. With the common understanding of Automotive Quality Management System ISO/ TS 16949, the phylosophy of Total Quality management and in parallel to the base of ISO9001 they are continuing their progress. The aim of ISO/ TS 16949 Quality Management System application is to prevent inaccuracies before they occur, and to descend to the roots of causes. Hence, in parallel of this conception, establishments will be rescued from going after unnecessary details, wasting time workforce time and effort by minimizing loss and increasing customer satisfaction; which will all be an essential advantage to lean against cruel competetive challenges of nowadays market conditions. Key Words :Total Quality Management, Quality System Administration, Quality Management, ISO/ TS 16949
Keywords: Kalite Yönetimi; Otomotiv