Mehmet Akif Ersoy’un eserlerindeki temel değerlerin din eğitimi açısından incelenmesi - Uçar, Emine Can (My University, 2020)
Toplumların ahlaki yapılarının teşekkülünde değerler her dönem önemli bir yer edinmiştir. Çünkü bir toplumun var olma sürecinde, milli ve manevi açıdan o toplumun kimliğini yansıtan bir takım “değer” yargılarına ihtiyaç duyulur. Bu sebeple bu çalışmada Türk–İslam düşüncesinin önde gelen isimlerinden olan Mehmet Akif Ersoy’un eserlerindeki milli ve manevi değerler, din eğitimi açısından ele alınmıştır. Bu doğrultuda çalışmamızda öncelikle “değer” kavramının ne olduğu, değerlerin bilimsel anlamda tasnifi, değerler ve din eğitimi ilişkisi sunulmuştur. Ardından Mehmet Akif Ersoy’un eserlerinde ön plâna çıkan değerler, din eğitimi açısından incelenmiştir.Mehmet Akif Ersoy’un hayatı, Sırât-ı Mustakîm ve Sebilü’r-Reşâd dergilerinde yayımlanan makaleleri ile Safahat isimli eserindeki şiirleri incelenmiş ve bu kapsamda öne çıkan temel değerler açıklanmıştır.

Values have an important place in the formation of the moral structures of the societies. Because in the process of existence of a society, some value judgments that reflect the identity of that society are need nationally and spiritually. For this reason, in this study, national and spiritual values in the work of Mehmet Akif Ersoy, one of the leading names in Turkish-Islamic thoght, werw studied in terms of religious education. In this regard, firstly, what is the concept of “value” , the scientific classification of values, the relationship between values and religious education are presented. Then the values that stand out in Mehmet Akif Ersoy’s works werw examined in terms of religious education.Mehmet Akif Ersoy’s life, her barticles published in Sırât-ı Mustakîm and Sebilü’r-Reşâd magazines and his poems in his book Safahat were examined and the main values that come to the fore in this context were explained in terms of religious education.
Keywords: Criticism and interpretation; Değerler Eğitimi Religion Education; Din eğitimi; Eleştiri ve yorum; Ersoy, Mehmet Akif, 1873-1936; Islam; İslam; Religious education; Values Education