Futbolda şiddetin içsel bir olgu haline gelmesinde yazılı basının rolü - Peker, Esra (My University, 2007)
Günümüzde seyirlik oyunlar arasında en çok ilgiyi gören ve büyük bir kitleye sahip olan futbol, toplumun her kesiminden gördüğü bu ilginin yanında birtakım toplumsal olayların da gerçekleşmesine neden olmaktadır. Bunların en önemlisi de hiç kuşkusuz, şiddet. Futbolun vazgeçilmez bir parçası olan taraftarın; tribünlerde ve stat etrafında şiddetle iç içe olmasını etkileyen birçok unsur vardır. Bu unsurların en önemlilerinden biri de medyadır. Bu çalışmada da Türk futbolunda şiddetin içsel bir olgu haline gelmesinde medyanın çok büyük bir parçası olan yazılı basının ne derece etkili olduğu ve taraftarın da buna ne kadar duyarlı olduğunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu hedefle yapılan araştırmada literatür taramasının yanısıra, yazılı spor basınında çalışan 180 kişi ile yazılı spor basınını takip eden 500 kişiye uygulanarak karşılıklı etkileşimin ortaya çıkarılması hedeflenmiş ve ortaya çıkan bulgular da buna bağlı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamına alınan deneklerin tepkilerini tespit etmek için anket tekniği kullanılmıştır.Sonuç olarak, spor basınında çalışanların, yapılan haberlerle şiddeti, heyecanı arttırma gücüne sahip olduklarını ve zaman zaman bunu yaptıklarını kabul ettikleri ortaya çıkarken, taraftarların da ülkemizdeki günlük gazetelerin spor sayfalarından ve özellikle spor gazetelerinden bu konuda şikayetçi olduğu tespit edilmiştir. Stat etrafında küfürleşmelerle başlayan, ardından birbirine saldırmaya hatta kesici aletlerin kullanılmasına kadar uzanan bu öfke patlamasının sonucunda önlenmesi çok daha büyük olaylar çıkmadan basının üzerine düşen görevi yapması gerektiği ancak bütün buna karşın değişmeye pek niyeti olmadığı, bu durumdan şikayetçi olan halkın da hala o gazeteleri alıp okumaya devam ettiği belirlenmiştir. Son yıllarda basının yaptığı haberler hatta kullandığı fotoğraflarla şiddeti adeta daha da körükler hale gelmesi de bunu göstermektedir. 2.

THE ROLE OF THE MEDIA ON THE VIOLENCE IN FOOTBALL BECOMING AN INTERNAL FACT Today football is the one of the most popular sports and has a big interest compared to the other sports. However, football may cause negative social events. There is no doubt that the most significant of them is violence. There are several factors that give rise to football supporters, to be indispensable elements of football is to be close to the violence around the tribunes. One of the most important elements leading to this situation is the written media. This thesis aims to determine the role of the written media on the violence in football becoming an internal fact and how sensitive are the supporters to this fact.By the actual aim the research is applied on 180 people working on written sport media and 500 who are in favor in objecting the information about their interaction and the agents gathered are evaluated with respect to this interaction. The questionnaire technic is used to determine the behaviours of the cavies.All in all it is determined that the people working at written sport media have the power to increase the violence and the enthusiasm and it is conveyed that sometimes they accept that while sport funs in our country complains about the news on sport pages and newspapers. The written media should do its responsibility on preventing the anger explosure that starts with swearing around the stadium, attacking each other and even using sharp objects. However it is understood that the written media does not tend to alter against all these violent effects. In recent years the news on media and even the pictures used onto it assist the media as if it blows the violence.
Keywords: Futbol; Spor Basını; Şiddet; Şiddet, Sporda