The effect of enviromental policies on economic development - Gür, Nurullah (My University, 2008)
ÇEVRE POLİTİKALARININ EKONOMİK KALKINMA ÜZERİNE ETKİLERİ Bu çalışmada vergi, harç, sübvansiyon, komuta ve kontrol yaklaşımları, ticarete tabi permiler ve gönüllü yaklaşımlar gibi çevre politikalarının ekonomik kalkınma üzerine etkileri araştırılmıştır. İnsanoğlu, çevresel olumsuzlukları gün ve gün ağarlaştırmaktadır. Bu yüzden de çevre politikaları daha iyi bir çevre kalitesi için olmazsa olmaz hale gelmiştir. Ancak çevre politikaları dolaylı veya dolaysız olarak ekonomik büyüme, istihdam, rekabet ve teknoloji, gelir dağılımı ve sağlığı etkilemektedir. Bu saydıklarımız da ekonomik kalkınmanın en önemli saç ayaklarıdır. Bundan dolayı bu çalışma çevre politikalarının ekonomik büyüme, istihdam, rekabet ve teknoloji, gelir dağılımı ve sağlığa etkilerini analiz eden en önemli çalışmaları incelemiştir. Bu çalışma, bütün politikalarda olduğu gibi çevre politikalarının da ülkelerin ekonomik performanslarına maliyetlerinin ve faydalarının olduğunu gösteriyor. Çevre politikalarını uygulamak isteyen ülkeler tek bir reçete sunmak mümkün değil. Ancak bu çalışmada ülkelere uygun olan çevre politikalarının etkin bir şekilde uygulandığı takdirde bu politikaların ülkelerin ekonomik kalkınmaları için iyi bir fırsat olduğu sonucuna varmıştır.

THE EFFECTS OF ENVIRONMENTAL POLICIES ON ECONOMIC DEVELOPMENT In this study, we analyze the effects of environmental policies like tax, charges, subsidies, command and control approaches, tradable permits and voluntary approaches on economic development. Humankind worsens environmental degradations day by day. Thus, Environmental policies are prerequisite for better environmental quality. But, environmental policies directly and indirectly affect economic growth, employment, competitiveness & technology, income distribution and health. These are the most important pillars of economic development. Thus we examine some key studies that focus on the effects of environmental policies on economic growth, employment, competitiveness & technology, income distribution and health in order to analyze the effects on economic development. This study shows that, just like all policies, environmental policies have some costs and benefits on countries’ economic performance. It is not possible to give one true recipe for countries which want to apply environmental policies. But, in this study, we conclude that if countries use efficient environmental policies that fit them, these policies will be a good opportunity for their economic development.
Keywords: Çevre Politikası; Ekonomi; Ekonomik Kalkınma